Marynowany ser feta to świetna opcja dla miłośników tego sera. Poprzez zamarynowanie występuje w zupełnie nowej odsłonie, kto wie niektórym może zasmakować nawet bardziej niż ta zwykła. Oprócz smaku będzie się również przepięknie prezentować na waszym stole. Możecie ją przygotować wcześniej, a jeden dodatek do obiadu będziecie mieli "z głowy" w razie niezapowiedzianej wizyty gości :)
Składniki:
- 200 g twardego sera feta
- 1 czerwona papryka
- 10-12 czarnych oliwek
- świeża bazylia
- suszony majeranek
- chili w płatkach
- 2 ząbki
- oliwa
Przygotowanie:
- Umytą paprykę pieczemy w piekarniku 220 stopniach przez ok. 15 minut. Wyjmujemy, studzimy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Ser kroimy w kostkę, a obrany czosnek na grube plasterki.
- Wszystkie składniki oprócz oliwy mieszamy i przekładamy do słoików. Zalewamy oliwą, ma przykryć składniki.
- Słoiki wstawiamy do lodówki na min. 2 dni i od czasu do czasu nimi potrząsamy, aby się całość wymieszała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz