Składniki:
- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g mąki gracham
- 100 gram zakwasu
- 2 łyżeczki soli
- 500 g wody
- 75 g suszonej żurawiny
- 75 g orzechów włoskich
- Wieczorem w dużej misce mieszamy obie mąki, zakwas i wodę, mieszamy i przykrywamy torebką foliową. Zostawiamy na noc.
- Rano do zaczynu dodajemy sól, dokładnie mieszamy, dokładamy orzechy i żurawinę, jeszcze raz mieszamy i przekładamy do naoliwionej foremki lub do żeliwnego garnka, wyłożonego pergaminem. Przykrywamy torebką foliową i zostawiamy do wyrośnięcia na ok.10 godzin.
- Opcja dla pieczenia w foremce: nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i do tak rozgrzanego wkładamy foremkę, jednocześnie zmniejszając temp. do 210 stopni. Po 25 minutach temp zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok.25 minut (jeżeli chleb za bardzo by się przypiekał możemy go przykryć folią aluminiową). Upieczony chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Kroimy następnego dnia.
- Opcja dla pieczenia w żeliwnym garnku: Garnek z ciastem chlebowym przykrywamy przykrywką i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temp. na 220 stopni i pieczemy ok 45-50 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy jeszcze ok 10 minut do ładnego przyrumienienia się skórki.
- Upieczony chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Kroimy następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz