sobota, 26 grudnia 2015

ŚWIĄTECZNY PSZENNY CHLEB NA ZAKWASIE Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI

Pyszny bakaliowy chleb z orzechami i żurawiną - nowy wymysł mojej mamy, który ostatnio pojawił się na naszym stole. Nie dość, że efektowny to jeszcze przepyszny i zdrowy. Chleb powstał eksperymentalnie, gdyż wszystkie przepisy na pieczywo z orzechami, które przeglądałyśmy są na drożdżach, a autorka tego chleba (moja mama) wymyśliła, że nasz musi być na zakwasie. Trochę podłubała w kuchni, wymieszała co trzeba i wyczarowała takie cudo. Od tego czasu jest jednym z moich ulubionych chlebów - zwłaszcza do kanapek na słodko. Dla mnie, ze względu na okres w którym powstał kojarzy się ze świętami i tak go również nazwałam. W święta sprawiamy sobie niespodzianki i obdarowujemy najbliższych prezentami - ten chlebuś również był pewnego rodzaju niespodzianką i do tego jaką smaczną!


Składniki:
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki gracham
  • 100 gram zakwasu
  • 2 łyżeczki soli
  • 500 g wody
  • 75 g suszonej żurawiny 
  • 75 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
  1. Wieczorem w dużej misce mieszamy obie mąki, zakwas i wodę, mieszamy i przykrywamy torebką foliową. Zostawiamy na noc.
  2. Rano do zaczynu dodajemy sól, dokładnie mieszamy, dokładamy orzechy i żurawinę, jeszcze raz mieszamy i przekładamy do naoliwionej foremki lub do żeliwnego garnka, wyłożonego pergaminem. Przykrywamy torebką foliową i zostawiamy do wyrośnięcia na ok.10 godzin.
  3. Opcja dla pieczenia w foremce: nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i do tak rozgrzanego wkładamy foremkę, jednocześnie zmniejszając temp. do 210 stopni. Po 25 minutach temp zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok.25 minut (jeżeli chleb za bardzo by się przypiekał możemy go przykryć folią aluminiową). Upieczony chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Kroimy następnego dnia.
  4. Opcja dla pieczenia w żeliwnym garnku: Garnek z ciastem chlebowym przykrywamy przykrywką i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temp. na 220 stopni i pieczemy ok 45-50 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy jeszcze ok 10 minut do ładnego przyrumienienia się skórki.
  5. Upieczony chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Kroimy następnego dnia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...