Gdy będziecie przygotowywać zakwas, na wstępie porządnie wyparzcie słój. Zalewając w nim składniki wodą zostawcie minimum 10 cm "luzu", bo zakwas rośnie i może się wylać.
Składniki:
- 2 kg buraków
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- 1 seler
- 1 duża cebula
- główka czosnku
- laska chrzanu
- 1 opakowanie kminku
- łyżka soli
- łyżka cukru
- Warzywa trzemy na tarce na grubych oczkach, a czosnek siekamy. Starte warzywa przekładamy do miski, dosypujemy sól, cukier i kminek, bardzo dokładnie mieszamy, przekładamy do słoja i zalewamy dwoma do trzech litrów przegotowanej, ciepłej wody.
- Słoik przykrywamy gazą lub przykrywką, ale ma być on przykryty nieszczelnie, aby miał dostęp powietrza. Odstawiamy minimum na tydzień, u mnie zakwas kisi się ok. 10 dni.
- Po tym czasie zakwas zlewamy do szklanej butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce. U mnie zakwas stoi nawet dwa miesięcy i się nie psuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz