Niektóre potrawy powstają szybko i spontanicznie, a jednak ich smak nie odbiega od potraw bardziej wyszukanych. Przygotowując ostatnio
herbatę z pokrzywy odłożyłam kilka listków pokrzywy i przygotowałam sałatkę, do której wrzuciłam składniki, które akurat miałam pod ręką. Mango idealnie komponowało się z czerwoną cebulą, a po lekkiej obróbce pokrzywy jej parzące właściwości całkowicie zniknęły. Korzystajcie z pokrzywy, bo w moim domu pojawiła się niedawno w jadłospisie, a szkoda, bo ma wiele cennych właściwości, z których wcześniej nie zdawałam sobie nawet sprawy.
Składniki na 1 porcję:
- 4 liście sałaty masłowej
- 10 liści pokrzywy
- 1/3 mango
- 1/3 czerwonej cebuli
- 4 oliwki
- oliwa
- sól
Przygotowanie:
- Pokrzywę myjemy i parzymy: zalewamy ją wrzątkiem, a po chwili wyjmujemy. Wraz z sałatą drzemy ją na mniejsze kawałki i wkładamy do dużej miski. Mango i cebulę obieramy i kroimy w piórka. Oliwki kroimy na pół i wrzucamy do sałatki. Całość skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy i lekko solimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz