niedziela, 22 maja 2016

MAKARON Z WEGAŃSKIM PESTO ZE SZPARAGÓW

Miłością do kuchni włoskiej zaraziła mnie mama. Kilka, a nawet kilkanaście lat temu zaczęła gotować coraz więcej dań w oparciu na włoskich przepisach. Zaczęło się od prostych makaronów, pizzy, ale po pewnym czasie zaczęliśmy czuć niedostatek tych włoskich klimatów. Przeszliśmy więc na wyższy poziom wtajemniczenia :D Domowe makarony, lazanie, desery, wyjazdy do Włoch. Chwilami jestem jedną nogą we Włoszech. A to wszystko za sprawą ich kuchni, która mnie za sobą pociągnęła i rozkochała. Nie mogę więc zrozumieć dlaczego jest to  mój pierwszy post z przepisem na makaron. Może dlatego, że za każdym razem gdy go przygotowuje brak mi silnej woli, która zmusiłaby mnie do odłożenia widelca na bok i cyknięcia wcześniej kilku zdjęć. Jedno jest pewne, na blogu zacznie się pojawiać znacznie więcej przepisów bazujących na kuchni włoskiej. Mam nadzieję, że znajdzie się tu parę amatorów z sercem do tych dań.


Składniki na 1 porcję:
  • 140 g szparagów
  • 35 g pestek słonecznika
  • 1,5 ząbka czosnku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • szczypta soli 
  • 4-5 łyżek oleju lnianego
  • 100 g makaronu spaghetti 
  • 4-5 oliwek
Przygotowanie:
  1. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Gotujemy na parze osolonej wody ok. 5-6 min. Przekładamy do ostudzenia. Na suchej i rozgrzanej patelni podprażamy pestki słonecznika.
  2. W malakserze miksujemy wszystkie składniki oprócz oleju. Gdy całość się zblenduje dodajemy partiami olej do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. W osolonej wodzie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron przekładamy na patelnię, na której dokładnie mieszamy go z pesto. Przekładamy na talerz i wkrajamy oliwki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...