Tortownica o średnicy 17 cm
BISZKOPT
Składniki na biszkopt:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (180 g)
- 1/4 szklanki kakao (30 g)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki melasy
- 3/4 szklanki mleka roślinnego (użyłam owsianego)
- 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (60 ml)
- masło do natłuszczenia formy
- bułka tarta do obsypania formy
- Do dużej miski przesiewamy suche składniki i łączymy je ze sobą. W drugiej misce mieszamy mokre składniki, po czym przelewamy je do suchych i przy pomocy trzepaczki dokładnie mieszamy.
- Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, a boki dokładnie smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki wylewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 45 minut (pieczemy do tzw. suchego patyczka).
- Ciasto wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia.
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/4 szklanki syropu z agawy lub klonowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1/4 szklanki kakao
- Puree z syropem i masłem orzechowym krótko ucieramy blenderem, dokładamy kakao i ponownie ucieramy. Masę odkładamy na chwilę do lodówki.
Składniki:
- 30 g blanszowanych migdałów*
- 30 g cukru
- 50 g płatków kukurydzianych
- 90 g czekolady
Przygotowanie:
- Migdały podprażamy na suchej i rozgrzanej patelni.
- Cukier wsypujemy na patelnię i podgrzewamy na średnim ogniu do czasu aż się rozpuści i nabierze karmelowego koloru. Dokładamy migdały, mieszamy i całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy do ostudzenia.
- Ostudzone migdały w karmelu przekładamy do małej siatki i rozdrabniamy waląc w nią młotkiem do mięsa (możemy użyć malaksera).
- Płatki kukurydziane rozgniatamy rękoma na drobniejsze kawałki i mieszamy razem z migdałową posypką.
- Czekoladę wkładamy do miski i roztapiamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy miskę. Do rozpuszczonej czekolady dokładamy płatki z migdałami i mieszamy. Odkładamy do ostudzenia.
Składniki:
- biszkopt
- krem czekoladowy
- pralina
- 1/2 szklanki dżemu truskawkowego
- kilka truskawek
- Biszkopt kroimy na 3 blaty - aby były równe używam tej metody: na wybranej wysokości wbijamy dookoła biszkoptu wykałaczki (używam czterech) i kierując się tym zaznaczeniem przecinamy ciasto długim nożem.
- Na pierwszy blat rozprowadzamy połowę dżemu, na to 1/3 kremu czekoladowego i wykładamy połowę praliny (większe kawałki kruszymy, rozprowadzamy na całym krążku i delikatnie przyklejamy do kremu czekoladowego). Nakładamy drugi blat i powtarzamy wszystkie czynności.
- Cały tort obkładamy pozostałym kremem czekoladowym. Dół zdobimy odłożoną wcześniej praliną i pokrojonymi na plastry truskawkami.
Przepis na krem czekoladowy z tej strony
Lekko zmodyfikowany przepis na biszkopt z tej strony
Purée krótko
utrzeć blenderem razem z syropem i masłem orzechowym, kiedy składniki
się połączą dodać kakao i ponownie krótko utrzeć. Odstawić do lodówki.
Purée krótko
utrzeć blenderem razem z syropem i masłem orzechowym, kiedy składniki
się połączą dodać kakao i ponownie krótko utrzeć. Odstawić do lodówki.
Purée krótko
utrzeć blenderem razem z syropem i masłem orzechowym, kiedy składniki
się połączą dodać kakao i ponownie krótko utrzeć. Odstawić do lodówki.
Purée krótko
utrzeć blenderem razem z syropem i masłem orzechowym, kiedy składniki
się połączą dodać kakao i ponownie krótko utrzeć. Odstawić do lodówki.
Purée krótko
utrzeć blenderem razem z syropem i masłem orzechowym, kiedy składniki
się połączą dodać kakao i ponownie krótko utrzeć. Odstawić do lodówki.
Wygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
UsuńPatrząc na niego w ogóle bym nie pomyślała, że to wegański przepis:) Super!
OdpowiedzUsuńMiło słyszeć, w smaku również nie czuć różnicy między zwykłym tortem :D
UsuńWow, jest cudowny! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję bardzo :)
Usuń