Od kilku dni towarzyszy nam przepiękna pogoda! Letnie temperatury, pełne słońce, a to oznacza dla wielu z was rowerowe lub piesze wycieczki, pikniki, grillowanie i spędzanie czasu z najbliższymi. Dlatego przygotowałam dla was przepis na wegańskie ciasteczka, które możecie z łatwością zapakować i wziąć ze sobą na wycieczkę. Ciacha są pożywne, mają w sobie mocno wyczuwalne banany i masło orzechowe. Dla mnie to najlepsze połączenie smakowe, do tego orzechowa posypka, czego chcieć więcej? Uwaga! Lepiej przygotujcie ich więcej, bo znikają w oka mgnieniu :D
Składniki na 14 ciasteczek:
- 2 dojrzałe banany
- 50 g syropu klonowego
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2 łyżki posiekanych orzeszków (ja użyłam posypki karmelowej z tego przepisu)+1 łyżka na wierzch do posypania
Przygotowanie:
- W misce rozgniatamy banana widelcem, dolewamy syropu klonowego, dokładamy masła orzechowego i mieszamy. Dokładamy resztę składników i mieszamy do połączenia.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nabieramy 1 łyżkę masy i kładziemy ją na blachę-w ten sposób układamy resztę ciasteczek. Każde ciasteczko posypujemy posiekanymi orzeszkami (lub karmelową posypką). Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20-25 min.
- Ciastka studzimy na kratce.
Smaczna propozycja :) Uwielbiam ciepłe dni i takie ciasteczkowanie w plenerze :)
OdpowiedzUsuńJa podobnie :)
Usuń