piątek, 27 maja 2016

EGZOTYCZNY OMLET Z PIECZONYM RABARBAREM

Wierzcie lub nie, ale to mój pierwszy omlet w życiu. I to nie tak, że wcześniej ktoś mi je przygotowywał, a ja dopiero teraz zrobiłam go sama. Po prostu nigdy wcześniej go nie jadłam. Gdy byłam młodsza preferowałam kanapki na śniadanie, później przerzuciłam się na naleśniki, a teraz głównie pochłaniam owsianki. Przeglądając ostatnio blogi, zwróciłam uwagę na to, że w zakładce "śniadania" prawie zawsze można znaleźć przepis na omleta. Pomyślałam, że nie mogę być gorsza i również przygotuję sobie takie śniadanko. Spodziewałam się lekko jajecznego smaku, okazało się jednak, że smakuje podobnie do tortowego biszkoptu! Z jogurtem, owocami i cukrem pudrem smakował jak prawdziwy deser! Żałuję, że wcześniej nie chciałam się przekonać do spróbowania tego dania. Mojego pierwszego omleta wszamałam z pieczonym rabarbarem, który ostatnio króluje w większości potraw (korzystam z niego póki jest) oraz jogurtem, białą morwą i daktylami, które oprócz tego że naturalnie dosłodziły mi omleta, nadało mu też nutę egzotyki, wprowadzając w wakacyjne klimaty.



Składniki:
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 krople stewii (opcjonalnie)
  • DO PODANIA: upieczony rabarbar, cukier puder, kakao, jogurt, 2 daktyle, morwa biała
Przygotowanie:
  1. Rabarbar myjemy, każdą łodygę kroimy na  4 części. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy cukrem i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 35-40 minut.
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dorzucamy żółtka i chwilkę miksujemy do wymieszania (najlepiej na niskich obrotach).
  3. Dokładamy mąkę, stewię i delikatnie mieszamy z ubitymi jajkami. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju,  a następnie wykładamy na nią masę. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Gdy omlet zarumieni się z dołu, przekładamy go na drugą stroną (najlepiej przewracając go przy pomocy talerza) i jeszcze chwilę smażymy.
  4. Omlet delikatnie wykładamy na talerz, nakładamy na niego upieczony rabarbar, posiekane daktyle i posypujemy cukrem pudrem/kakao.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...