środa, 4 maja 2016

PIECZONY JOGURT Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

Przepisów na pieczony jogurt widziałam już sporo, wszyscy go zachwalają i wykorzystują w różny sposób m.in. do ciast i tart. Ja wolałam go podać w kokilkach z myślą o zjedzeniu takiej jednej na śniadanie. Efekt był taki, że zjadłam wszystkie 3 porcje :D. Na dno wyłożyłam lekko podduszony rabarbar z truskawkami, a na to wylałam jogurtową masę, którą przykryłam posiekanymi orzeszkami. Owoce nie były ściśnięte, dlatego w trakcie pieczenia puściły jeszcze więcej soku, który mi osobiście nie przeszkadzał. Możecie jednak dodać odrobinę mąki ziemniaczanej do owoców, dzięki której mocniej zgęstnieją. Wyjęty z piekarnika jogurt jest gorący i kremowy w smaku. Takim śniadaniem mogłabym rozpoczynać każdy dzień.


Składniki:
  • 220 g truskawek
  • 5 łodyżek rabarbaru  (125g)
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki miodu
  • pół łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
  1. Rabarbar myjemy, łodyżki kroimy w kosteczkę i wraz z truskawkami wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy ok.10 min. bez przykrycia, odstawiamy do ostudzenia.
  2. W misce mieszamy jogurt, żółtko, miód i mąkę. Białko ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą składników.
  3. Na dno składników wykładamy 2-3 łyżki uduszonych owoców, a na to wykładamy masę (nie wykładamy do pełnej wysokości).
  4. Kokilki wkładamy do większego żaroodpornego naczynia wypełnionego do 3/4 wysokości wodą.  Pieczemy 30-35 min w 180 stopniach C.



Wiosenne słodkości 2016 Truskawkowe szaleństwo 2016

3 komentarze:

  1. świetny, delikatny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na połączenie dwóch wiosennych owoców w deserze :)
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...