sobota, 21 maja 2016

HERBATA Z POKRZYWY

Ostatni spacer do lasu skończył się poparzonymi nogami i rękami. Wszystko za sprawą pokrzywy, którą wywęszył mój pies. Kilka razy piłam ziołową herbatą, której bazą była właśnie pokrzywa głównie ze względów prozdrowotnych, gdyż za smakiem pokrzywy nie przepadam. Skłoniło mnie to więc do zerwania kilka pęczków pokrzywy i wykorzystania jej jak najlepiej. Część została użyta do sałatki, kilkanaście liści poszło do suszenia na parapet, a ładniejsze listki zużyłam do przygotowania herbaty z pokrzywy. Robi się ją momentalnie, tak naprawdę tylko zalewa czyste liście wrzątkiem i parzy kilka minut.
Przy okazji chciałabym wspomnieć o jej właściwościach. Przede wszystkim herbata z pokrzywy ma właściwości moczopędne, jest więc zalecana osobom borykającym się z problemami z nerkami oraz zatrzymywania wody w organizmie. Zawarte w niej witaminy i minerały wzmacniają włosy i paznokcie, a także wyraźnie poprawiają stan skóry. Co więcej wzmacnia odporność, pomaga w problemach z układem krążenia, obniża poziom cukru we krwi, przyspiesza przemianę materii oraz ma zbawienne działanie przy problemach z żołądkiem, trzustką i wątrobą. Co ciekawe pomaga również schudnąć po ciąży. Mam nadzieję, że tą krótką notką zachęciłam was do spożywania tego naparu.


 Składniki na 2 herbaty:
  • 10 liści pokrzywy
  • wrzątek
  • miód (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Pokrzywę myjemy i rozdzielamy-po 5 liści do każdego kubka. Zalewamy wrzątkiem. Parzymy 1 minutę lub 10 minut, jeśli chcemy aby herbata miała właściwości moczopędne. Słodzimy miodem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...