poniedziałek, 16 maja 2016

BEZGLUTENOWE CHRUPIĄCE GOFRY

W ten weekend w ramach akcji wypiekania na śniadanie przygotowałam gofry. Ciasto zaczęłam robić z myślą o podaniu ich na deser. Jednak zabrałam się za nie jeszcze przed obiadem i jakoś tak wyszło, że finalnie stały się one naszym obiadem :D Zjadłam 3 gofry, ale śmiało dałabym radę zjeść ich więcej. Powstrzymał mnie jedynie fakt, że skończyło się ciasto. Gofry wyszły chrupkie i słodkie, dzięki nim wróciły wspomnienia lata, kiedy to jadam gofry w czasie powrotu z plaży. Zawsze mam jednak dylemat: zjeść lody czy gofry? Dzisiaj rozwiązałam ten problem i podałam gofry z lodami! Z ręką na sercu powiem wam, że były to najlepsze gofry jakie w życiu jadłam! Od dzisiaj nie ma dla mnie lepszego dodatku do gofrów. Do tego pierwsze polskie truskawki-lepszego obiadu nie mogłam dzisiaj pochłonąć :D
Jeśli nie będziecie jedli gofrów od razu, połóżcie je na kratkę. Dzięki temu nie zaparują i nie zmiękną, ani oklapną. Przepis pochodzi z bloga Lisia Kawiarenka, jest rewelacyjny, na pewno będę do niego nieraz wracać :)

Składniki na 12 gofrów:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 350 ml wody
  • 9 g proszku do pieczenia
  • 350-400 g mąki pszennej (wersja bezglutenowa: 200 g mąki gryczanej, 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki ziemniaczanej)
 Przygotowanie:
  1. W dużej misce miksujemy jajka z cukrem, po czym dokładamy olej, wodę, proszek do pieczenia zmieszany z mąką i ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję gęstej śmietany.
  2. Rozgrzaną gofrownicę nacieramy odrobiną oleju i nakładamy porcję ciasta. Smażymy na rumiano, wyjmujemy i wykładamy ulubionymi dodatkami.






Razem ze mną wypiekały:
Śniadanie u Basi
Grunt to przepis
Kulinarna Maniusia
Moje Małe Czarowanie
Gotowanie i Pieczenie-I love it
Magia w Kuchni

Wiosenne słodkości 2016
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...