Jeśli nie będziecie jedli gofrów od razu, połóżcie je na kratkę. Dzięki temu nie zaparują i nie zmiękną, ani oklapną. Przepis pochodzi z bloga Lisia Kawiarenka, jest rewelacyjny, na pewno będę do niego nieraz wracać :)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 350 ml wody
- 9 g proszku do pieczenia
- 350-400 g mąki pszennej (wersja bezglutenowa: 200 g mąki gryczanej, 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki ziemniaczanej)
- W dużej misce miksujemy jajka z cukrem, po czym dokładamy olej, wodę, proszek do pieczenia zmieszany z mąką i ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję gęstej śmietany.
- Rozgrzaną gofrownicę nacieramy odrobiną oleju i nakładamy porcję ciasta. Smażymy na rumiano, wyjmujemy i wykładamy ulubionymi dodatkami.
Śniadanie u Basi
Grunt to przepis
Kulinarna Maniusia
Moje Małe Czarowanie
Gotowanie i Pieczenie-I love it
Magia w Kuchni
Ale pyszny deser dziękuję za wspólne wypiekanie ;-)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie a z lodami bomba :-) Dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńJakie fajajne połączenie z lodami! Zjadłabym ogromnie chętnie :)Dzięki za wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuń