Forma o średnicy 25 cm.
Składniki:
- 2 szklanki mąki razowej orkiszowej
- 4 żółtka (białka odkładamy na później)
- 200 g zimnego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
- Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania gładkiej kuli ciasta. W razie braku przyrządu wsypujemy do miski mąkę, dodajemy masło i pozostałe składniki, siekamy, a następnie szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 nierówne części: 2/3 i 1/3. Każdą z nich owijamy folią, spłaszczamy ręką i władamy do lodówki na 30 minut.
- 700 g rabarbaru
- 1/2 - 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 g kwaśnych jabłek
- 1 łyżka bułki tartej
- 4 białka (wcześniej odłożone)
- pół szklanki cukru pudru
- Rabarbar myjemy, pozbywamy się zielonych listków i kroimy na kawałki, które wrzucamy do garnka z grubym dnem. Zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy bez przykrycia do czasu odparowania większość wody (ok. 20 minut).
- Przez sitko oprószamy rabarbar mąką ziemniaczaną i mieszamy. Zdejmujemy z palnika i odkładamy do przestudzenia (w tym czasie rabarbar powinien zgęstnieć)
- W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je w kostkę. Mieszamy z ostudzoną konfiturą z rabarbaru.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy 2/3 schłodzonego ciasta z lodówki i wykładamy nim dno i boki formy (do wysokości ok. 3 cm). Spód oprószamy bułką tartą. Na spód wykładamy masę rabarbarowo - jabłkową, wyrównujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier puder, łyżka po łyżce. Pianę wykładamy na masę owocową, a na górę ścieramy pozostałą część schłodzonego ciasta.
- Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na ok.60 min. Piekarnik wyłączamy, uchylamy i w ten sposób studzimy ciasto.
- Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i zajadamy.
Przepis z bloga Moje Wypieki
Po prostu wspaniałe! Idealne połączenie, chyba nie ma osoby która by nie pokochała takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dziekuję bardzo, moja rodzina pokochała :)
Usuń