Bakłażana jem bardzo często, zazwyczaj jako dodatek do obiadu. Przygotowuję wtedy pieczonego, pokrojonego w kostkę w towarzystwie innych warzyw. Tym razem bakłażan nie był dodatkiem, a daniem głównym. Przygotowany po istambułsku, czyli wydrążony i nafaszerowany pomidorami, cebulą i bakłażanem. Dodatkowo posypany jest chrupiącymi orzeszkami i słoną fetą (która nie załapała się na zdjęcie). Jest to fajna propozycja na bezmięsny, warzywny i tak naprawdę niezbyt pracochłonny obiad.
4 porcje
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 średnie pomidory
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- garść liści bazylii
- kilka gałązek oregano (można zastąpić suszonym)
- szczypta gałki muszkatołowej
- posiekane nerkowce
- feta (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Bakłażanom odcinamy ogonki, kroimy wzdłuż na pół, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia 10-15 minut.
- Wyjmujemy do przestudzenia, a następnie wydrążamy środek, pozostawiając 1 cm skórki.
- Miąższ kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, a czosnek w plasterki.
- Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, po czym również kroimy w małą kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy cebulę i podsmażamy. Dokładamy czosnek, smażymy jeszcze 2 minuty i dorzucamy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy 10 minut.
- Bazylię z oregano siekamy i wraz z bakłażanem dokładamy do warzyw. Doprawiamy gałką, mieszamy i trzymamy 2 minuty na gazie. Warzywami faszerujemy bakłażany i wkładamy je do naczyń żaroodpornych.
- Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach C. Na 15 minut przed wyjęciem posypujemy bakłażany posiekanymi orzechami.
- Po wyjęciu posypujemy fetą.
Przepis z bloga zufikowo
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń