niedziela, 30 lipca 2017

BAKŁAŻANY PO ISTAMBUŁSKU


Bakłażana jem bardzo często, zazwyczaj jako dodatek do obiadu. Przygotowuję wtedy pieczonego, pokrojonego w kostkę w towarzystwie innych warzyw. Tym razem bakłażan nie był dodatkiem, a daniem głównym. Przygotowany po istambułsku, czyli wydrążony i nafaszerowany pomidorami, cebulą i bakłażanem. Dodatkowo posypany jest chrupiącymi orzeszkami i słoną fetą (która nie załapała się na zdjęcie). Jest to fajna propozycja na bezmięsny, warzywny i tak naprawdę niezbyt pracochłonny obiad.

4 porcje
Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 średnie pomidory
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • garść liści bazylii 
  • kilka gałązek oregano (można zastąpić suszonym)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • posiekane nerkowce
  • feta (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Bakłażanom odcinamy ogonki, kroimy wzdłuż na pół, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia 10-15 minut.
  2. Wyjmujemy do przestudzenia, a następnie wydrążamy środek, pozostawiając 1 cm skórki.
  3. Miąższ kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, a czosnek w plasterki.
  4. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, po czym również kroimy w małą kostkę.
  5. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy cebulę i podsmażamy. Dokładamy czosnek, smażymy jeszcze 2 minuty i dorzucamy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy 10 minut. 
  6. Bazylię z oregano siekamy i wraz z bakłażanem dokładamy do warzyw. Doprawiamy gałką, mieszamy i trzymamy 2 minuty na gazie. Warzywami faszerujemy bakłażany i wkładamy je do naczyń żaroodpornych.
  7. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach C. Na 15 minut przed wyjęciem posypujemy bakłażany posiekanymi orzechami.
  8. Po wyjęciu posypujemy fetą.
Przepis z bloga zufikowo

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2017

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...