poniedziałek, 31 lipca 2017

TURLU-TURECKA POTRAWKA Z PIECZONYCH WARZYW


Już wielokrotnie podkreślałam, że uwielbiam warzywa i staram się je jadać pod każdą postacią-surowe, pieczone, duszone i w koktajlach. Odkąd pamiętam moim ulubionym dodatkiem do mięsa na obiad są właśnie pieczone warzywa. Co najśmieszniejsze, dopiero teraz dowiedziałam się, że jest to popularne, tureckie danie, ma nawet swoją fikuśną nazwę-turlu, co dosłownie oznacza różnorodny. Jest to potrawa z samych pieczonych warzyw, jednak gdy dodamy przymiotnik etli będzie oznaczało potrawkę z mięsem. Ja zaprezentuję wam przepis na wegetariańską opcję tego dania, bo takie też zazwyczaj jemy.


Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść żółte fasolki szparagowej
  • 1 garść zielonej fasolki szparagowej
  • olej
  • sól, pieprz
  • duża ilość: oregano, czerwonej czubrycy, suszonej bazylii
Przygotowanie:
  1. Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, ząbki czosnku w plasterki. Fasolkom odkarajamy końcówki. 
  2. Warzywa przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i posypujemy dużą ilością przypraw. Wszystko dobrze mieszamy, tak by warzywa były oblepione przyprawami. 
  3. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 50 minut.



Kuchnia Bliskiego Wschodu 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...