Już wielokrotnie podkreślałam, że uwielbiam warzywa i staram się je jadać pod każdą postacią-surowe, pieczone, duszone i w koktajlach. Odkąd pamiętam moim ulubionym dodatkiem do mięsa na obiad są właśnie pieczone warzywa. Co najśmieszniejsze, dopiero teraz dowiedziałam się, że jest to popularne, tureckie danie, ma nawet swoją fikuśną nazwę-turlu, co dosłownie oznacza różnorodny. Jest to potrawa z samych pieczonych warzyw, jednak gdy dodamy przymiotnik etli będzie oznaczało potrawkę z mięsem. Ja zaprezentuję wam przepis na wegetariańską opcję tego dania, bo takie też zazwyczaj jemy.
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść żółte fasolki szparagowej
- 1 garść zielonej fasolki szparagowej
- olej
- sól, pieprz
- duża ilość: oregano, czerwonej czubrycy, suszonej bazylii
- Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, ząbki czosnku w plasterki. Fasolkom odkarajamy końcówki.
- Warzywa przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i posypujemy dużą ilością przypraw. Wszystko dobrze mieszamy, tak by warzywa były oblepione przyprawami.
- Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz