niedziela, 23 lipca 2017

NALEŚNIKI BEZ JAJEK


Naleśniki bez jajek? Tak, jak najbardziej jest to możliwe. Naleśniki mają lekko owsiany posmak, przez co (moim zdaniem) przebiły smakiem naleśniki ze zwykłej mąki pszennej. Są delikatne, cieniutkie, czyli takie jak uwielbiam. Najlepsze z truskawkami i dżemem-ten owocowy duet zawsze się sprawdza jako nadzienie do naleśników. Z ciasta wychodzi 10 dużych naleśników, jeśli chcecie zmienić wielkość porcji należy pamiętać, by na trzy części mąki pszennej przypadała jedna część płatków owsianych. To właśnie one umożliwiają przygotowanie naleśników bez jajek ;)

10 naleśników
Składniki:
  • 380 ml mleka
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g mąki owsianej (można samemu zmielić płatki owsiane)
  • łyżeczka cukru - opcjonalnie
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki mieszamy do połączenia (najlepiej trzepaczką). Gdyby ciasto wyszło zbyt gęste dolewamy odrobinę mleka. Naleśniki smażymy na  rozgrzanej patelni na odrobinie masła klarowanego.



Przepis pochodzi z tej strony 

Z dziećmi i dla dzieci 2017
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...