Naleśniki bez jajek? Tak, jak najbardziej jest to możliwe. Naleśniki mają lekko owsiany posmak, przez co (moim zdaniem) przebiły smakiem naleśniki ze zwykłej mąki pszennej. Są delikatne, cieniutkie, czyli takie jak uwielbiam. Najlepsze z truskawkami i dżemem-ten owocowy duet zawsze się sprawdza jako nadzienie do naleśników. Z ciasta wychodzi 10 dużych naleśników, jeśli chcecie zmienić wielkość porcji należy pamiętać, by na trzy części mąki pszennej przypadała jedna część płatków owsianych. To właśnie one umożliwiają przygotowanie naleśników bez jajek ;)
10 naleśników
Składniki:
- 380 ml mleka
- 180 g mąki pszennej
- 60 g mąki owsianej (można samemu zmielić płatki owsiane)
- łyżeczka cukru - opcjonalnie
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki mieszamy do połączenia (najlepiej trzepaczką). Gdyby ciasto wyszło zbyt gęste dolewamy odrobinę mleka. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni na odrobinie masła klarowanego.
Przepis pochodzi z tej strony
Uwielbiam naleśniki i z chęcią się częstuje 😘
OdpowiedzUsuńWysyłam więc wirtualnego naleśniora ;)
UsuńO, nigdy nie robiłam bez jajek.
OdpowiedzUsuńBo i nic przeciw nie mam, ale wiem, że niektórzy i owszem.
Dobrze wiedzieć, że można się bez nich obejść.
:)
Miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Ja bardzo podobnie, ale chciałam się przekonać jak wychodzą takie naleśniki, przekonałam się, że nie odbiegają od tych z jajkami :)
Usuń