Chlebki naan wywodzą się z Indii, gdzie są wypiekane w specjalnym piecu tandoor. Jednak jeśli owego pieca nie posiadacie (zdziwiłabym się gdyby ktoś taki posiadał ;P) to jest opcja wypieku chlebka na suchej patelni. Robi się to błyskawicznie, dosłownie 1 minuta z każdej strony. Chlebki są bardzo łatwe w przygotowaniu, ale jak to z ciastem drożdżowym muszą swoje wyleżeć i podrosnąć. Zgodnie z przepisem, ciasto dobrze jest włożyć na noc do lodówki, ja jednak robiłam je na ostatnią chwilę, więc wyrastały mi w temperaturze pokojowej 2 godziny. Były pyszne!
8 chlebków
Składniki:
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 340 g mąki pszennej + do podsypania
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty sody oczyszczonej
- 2 łyżki oleju
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- stopione masło do posmarowania chlebków
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 10-15 minut, żeby zaczęły rosnąć.
- Mąkę, cukier, sól i sodę mieszamy w misce. Dodajemy olej i jogurt, rozpuszczone w wodzie drożdże i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem (końcówką z hakiem) do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Na początku ciasto jest bardzo rzadkie i lepiące. Po około 10 minutach powinno zmienić konsystencję na bardziej zwartą, choć wciąż bardzo miękką. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
- Wyrobione ciasto smarujemy lekko olejem, miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc (10-12 godzin)*. Przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Ciasto będzie dość miękkie, obtaczamy je więc delikatnie w mące.
- Każdy kawałek rozwałkowujemy cienko na placek. Smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż na plackach zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza, a spód lekko się przyrumieni. Przerzucamy na drugą stronę i podpiekamy.
- Chlebki podajemy ciepłe, posmarowane lekko stopionym masłem.
Przepis pochodzi z bloga Magazyn Kuchenny
Jadłam takie na Sri Lance. Palce lizać! NaamNaam :)
OdpowiedzUsuńOoo zazdroszczę pobytu na Sri Lance i zachęcam do zrobienia ich teraz w domu :D
UsuńNiezastąpiony dodatek do aromatycznych indyjskich potrawek. Jeszcze ciepłe z masłem najlepsze :)
OdpowiedzUsuńZapamiętuję do wykorzystania.
OdpowiedzUsuńMoże dziecki będa wałkować?
:)
Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Ooo, dzieci do tej roboty idealnie można wykorzystać :D
Usuń