piątek, 7 lipca 2017

CHLEBKI NAAN


Chlebki naan wywodzą się z Indii, gdzie są wypiekane w specjalnym piecu tandoor. Jednak jeśli owego pieca nie posiadacie (zdziwiłabym się gdyby ktoś taki posiadał ;P) to jest opcja wypieku chlebka na suchej patelni. Robi się to błyskawicznie, dosłownie 1 minuta z każdej strony. Chlebki są bardzo łatwe w przygotowaniu, ale jak to z ciastem drożdżowym muszą swoje wyleżeć i podrosnąć. Zgodnie z przepisem, ciasto dobrze jest włożyć na noc do lodówki, ja jednak robiłam je na ostatnią chwilę, więc wyrastały mi w temperaturze pokojowej 2 godziny. Były pyszne!


8 chlebków
Składniki:
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 340 g mąki pszennej + do podsypania
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • stopione masło do posmarowania chlebków
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 10-15 minut, żeby zaczęły rosnąć.
  2. Mąkę, cukier, sól i sodę mieszamy w misce. Dodajemy olej i jogurt, rozpuszczone w wodzie drożdże i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem (końcówką z hakiem) do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Na początku ciasto jest bardzo rzadkie i lepiące. Po około 10 minutach powinno zmienić konsystencję na bardziej zwartą, choć wciąż bardzo miękką. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. 
  3. Wyrobione ciasto smarujemy lekko olejem, miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc (10-12 godzin)*. Przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Ciasto będzie dość miękkie, obtaczamy je więc delikatnie w mące. 
  5. Każdy kawałek rozwałkowujemy cienko na placek. Smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż na plackach zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza, a spód lekko się przyrumieni. Przerzucamy na drugą stronę i podpiekamy.
  6. Chlebki podajemy ciepłe, posmarowane lekko stopionym masłem.

* Autorka przepisu podaje, że ciasto można odłożyć również tylko na 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jednak według niej chlebki są delikatniejsze i miększe po wyrastaniu w lodówce.




Przepis pochodzi z bloga Magazyn Kuchenny
Z dziećmi i dla dzieci 2017

5 komentarzy:

  1. Jadłam takie na Sri Lance. Palce lizać! NaamNaam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo zazdroszczę pobytu na Sri Lance i zachęcam do zrobienia ich teraz w domu :D

      Usuń
  2. Niezastąpiony dodatek do aromatycznych indyjskich potrawek. Jeszcze ciepłe z masłem najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapamiętuję do wykorzystania.
    Może dziecki będa wałkować?
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, dzieci do tej roboty idealnie można wykorzystać :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...