poniedziałek, 31 lipca 2017

WEGAŃSKIE KLOPSIKI SZWEDZKIE W SOSIE POMIDOROWYM


Te klopsy stały się bezsprzecznie najsmaczniejszym obiadem tego miesiąca. Już w trakcie przygotowywania, gdy próbowałam masy na klopsiki wiedziałam, że wyjdzie coś pysznego. Duża zasługa przypraw (również kuminu, za którym nie każdy w domu przepada), ale również kukurydzy, która nadaje słodki smak klopsikom. Z zewnątrz chrupiące, a wewnątrz lekko maziste, rozpływające się w ustach. Zazwyczaj rozwodzę się na temat deserów, tym razem czasem na danie główne, bo to prawdziwa petarda! Podajcie je na sosie pomidorowym lub maczajcie w sosie czosnkowym.

20 małych klopsików
Składniki:
  • 200 g marchewek
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 200 g kukurydzy
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryczki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • bułka tarta - opcjonalnie
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
Przygotowanie:
  1. Marchewki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę. 
  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, po czym podsmażamy cebulę. Dorzucamy marchewkę, paprykę i smażymy, aż warzywa zmiękną, a nadmiar wody odparuje.
  3. Zamrożony groszek zalewamy wrzątkiem na kilka minut, po tym czasie odsączamy na sitku z kukurydzą.
  4. Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przesypujemy do misy miksera i miksujemy na gładko. Dodajemy resztę warzyw i miksujemy, tak by pozostały małe kawałeczki warzyw. Dokładamy wszystkie przyprawy i mąkę z ciecierzycy. Mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta, w razie potrzeby dokładamy bułkę tartą.
  5. Nabieramy porcje masy i dłońmi formujemy klopsiki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsiki smarujemy oliwą przy pomocy pędzelka i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 minut.
  6. W międzyczasie na oliwie podsmażamy czosnek, dolewamy passatę i trzymamy na małym gazie do podgrzania. Tuż przed wyjęciem klopsików zwiększamy gaz.
  7. Gotowe klopsiki układamy na sosie i podajemy.



Przepis na klopsiki pochodzi z bloga Mirabelkowy
  Skandynawskie lato 2017

10 komentarzy:

  1. Takie klopsiki to tylko z sosem pomidorowym :D Chyba z czosnkowym to byłby grzech. Bardzo smakowicie wygląda Twój obiad

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, ja również jestem za sosem pomidorowym ;)

      Usuń
  2. Pysznie wyglądają! Niedawno przeszłam na weganizm więc przepis jak najbardziej dla mnie. Zresztą myślę, że każdemu by posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do przetestowania przepisu. U nas w domu większość jest raczej mięsożerna, a klopsiki wszystkim smakowały :)

      Usuń
  3. Po opisie dania, jestem bardzo ciekawa smaku tych klopsików! Tylko nie przepadam za mąką z ciecierzycy. Czy można ją zamienić na inną mąkę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Jak najbardziej, każda się nada, chodzi o to, by zagęścić masę ;)

      Usuń
  4. Bardzo pięknie się prezentują i na pewno równie dobrze smakują. Dziękuję za udział w akcji. Jutro w końcu pojawi się u mnie jej podsumowanie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...