Te klopsy stały się bezsprzecznie najsmaczniejszym obiadem tego miesiąca. Już w trakcie przygotowywania, gdy próbowałam masy na klopsiki wiedziałam, że wyjdzie coś pysznego. Duża zasługa przypraw (również kuminu, za którym nie każdy w domu przepada), ale również kukurydzy, która nadaje słodki smak klopsikom. Z zewnątrz chrupiące, a wewnątrz lekko maziste, rozpływające się w ustach. Zazwyczaj rozwodzę się na temat deserów, tym razem czasem na danie główne, bo to prawdziwa petarda! Podajcie je na sosie pomidorowym lub maczajcie w sosie czosnkowym.
20 małych klopsików
Składniki:
- 200 g marchewek
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 100 g mrożonego zielonego groszku
- 200 g kukurydzy
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryczki
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- bułka tarta - opcjonalnie
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 szklanka passaty pomidorowej
Przygotowanie:
- Marchewki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, po czym podsmażamy cebulę. Dorzucamy marchewkę, paprykę i smażymy, aż warzywa zmiękną, a nadmiar wody odparuje.
- Zamrożony groszek zalewamy wrzątkiem na kilka minut, po tym czasie odsączamy na sitku z kukurydzą.
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przesypujemy do misy miksera i miksujemy na gładko. Dodajemy resztę warzyw i miksujemy, tak by pozostały małe kawałeczki warzyw. Dokładamy wszystkie przyprawy i mąkę z ciecierzycy. Mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta, w razie potrzeby dokładamy bułkę tartą.
- Nabieramy porcje masy i dłońmi formujemy klopsiki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsiki smarujemy oliwą przy pomocy pędzelka i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 minut.
- W międzyczasie na oliwie podsmażamy czosnek, dolewamy passatę i trzymamy na małym gazie do podgrzania. Tuż przed wyjęciem klopsików zwiększamy gaz.
- Gotowe klopsiki układamy na sosie i podajemy.
Przepis na klopsiki pochodzi z bloga Mirabelkowy
Takie klopsiki to tylko z sosem pomidorowym :D Chyba z czosnkowym to byłby grzech. Bardzo smakowicie wygląda Twój obiad
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, ja również jestem za sosem pomidorowym ;)
UsuńPysznie wyglądają! Niedawno przeszłam na weganizm więc przepis jak najbardziej dla mnie. Zresztą myślę, że każdemu by posmakowały :)
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam do przetestowania przepisu. U nas w domu większość jest raczej mięsożerna, a klopsiki wszystkim smakowały :)
UsuńPo opisie dania, jestem bardzo ciekawa smaku tych klopsików! Tylko nie przepadam za mąką z ciecierzycy. Czy można ją zamienić na inną mąkę? :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńJak najbardziej, każda się nada, chodzi o to, by zagęścić masę ;)
Usuńrewelacyjnie wyglądają
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :)
UsuńBardzo pięknie się prezentują i na pewno równie dobrze smakują. Dziękuję za udział w akcji. Jutro w końcu pojawi się u mnie jej podsumowanie ;)
OdpowiedzUsuń