Tilslorte bondepiker czyli dosłownie wieśniaczka w welonie. Jest to norweski deser jabłkowy podawany w pucharkach lub szklaneczkach. Kojarzy mi się z tiramisu ze względu na przekładane warstwy. Na zmianę nakłada się uprażone jabłka, herbatniki i jogurt. Ja w pośpiechu nieco pomyliłam kolejność, ale oczywiście nie ma to za dużego znaczenia, bo deser jest pyszny tak czy siak! Jak to ja, musiałam nieco "odchudzić" deser i zamieniłam śmietanę na jogurt. Posłodziłam go za to naszym polskiem miodem i wyszło miodzio!
2 porcje
Składniki:
- 3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego (można zmienić ilość w zależności od słodkości jabłek)
- 1/3 szklanki wody
- 4 herbatników + 2 do dekoracji
- 230 g jogurtu naturalnego (w oryginale śmietana)
- 4 łyżeczki płynnego miodu
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy do garnka, dokładamy cynamon i cukier, dolewamy wodę. Dusimy na małym gazie pod przykryciem do zmiękczenia (gdyby została woda, gotujemy chwilę bez przykrycia do momentu jej odparowania).
- 4 herbatniki kruszymy i podpiekamy do zarumienienia na patelni. Przestudzamy. Jogurt mieszamy z miodem.
- W szklankach układamy kolejno: jabłka, herbatniki, jogurt, jabłka, herbatniki, jogurt. Posypujemy herbatnikami lub granolą.
- Deserki wkładamy do schłodzenia do lodówki (ja wolałam zjeść z jeszcze ciepłymi jabłkami).
Ojoj przepadłam, wspaniały deser :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAleż cudny deser!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście taka szarlotka z najpyszniejszych składników, bez ciasta...
:)
Miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Dziękuję bardzo :)
UsuńBardzo go lubię :) W Danii jest bardzo popularny; to taki deser, który można dostać u Babci. No, jak nasza szarlotka ;)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz ją przygotowywałam i również ją bardzo polubiłam ;)
UsuńWspaniałe przepisy dodałaś do akcji. Jestem pod wrażeniem. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję! :)
UsuńNadzwyczajny deser!
OdpowiedzUsuń