wtorek, 25 lipca 2017

NORWESKA SZARLOTKA W SZKLE-TILSLØRTE BONDEPIKER


Tilslorte bondepiker czyli dosłownie wieśniaczka w welonie. Jest to norweski deser jabłkowy podawany w pucharkach lub szklaneczkach. Kojarzy mi się z tiramisu ze względu na przekładane warstwy. Na zmianę nakłada się uprażone jabłka, herbatniki i jogurt. Ja w pośpiechu nieco pomyliłam kolejność, ale oczywiście nie ma to za dużego znaczenia, bo deser jest pyszny tak czy siak! Jak to ja, musiałam nieco "odchudzić" deser i zamieniłam śmietanę na jogurt. Posłodziłam go za to naszym polskiem miodem i wyszło miodzio!

2 porcje
Składniki:
  • 3 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego (można zmienić ilość w zależności od słodkości jabłek)
  • 1/3 szklanki wody
  • 4 herbatników + 2 do dekoracji
  • 230 g jogurtu naturalnego (w oryginale śmietana)
  • 4 łyżeczki płynnego miodu
Przygotowanie:
  1. Jabłka obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy do garnka, dokładamy cynamon i cukier, dolewamy wodę. Dusimy na małym gazie pod przykryciem do zmiękczenia (gdyby została woda, gotujemy chwilę bez przykrycia do momentu jej odparowania).
  2. 4 herbatniki kruszymy i podpiekamy do zarumienienia na patelni. Przestudzamy. Jogurt mieszamy z miodem. 
  3. W szklankach układamy kolejno: jabłka, herbatniki, jogurt, jabłka, herbatniki, jogurt. Posypujemy herbatnikami lub granolą. 
  4. Deserki wkładamy do schłodzenia do lodówki (ja wolałam zjeść z jeszcze ciepłymi jabłkami).



W krainie miodem płynącej... Edycja 4. Skandynawskie lato 2017 Z dziećmi i dla dzieci 2017

9 komentarzy:

  1. Ojoj przepadłam, wspaniały deser :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cudny deser!
    Rzeczywiście taka szarlotka z najpyszniejszych składników, bez ciasta...
    :)

    Miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo go lubię :) W Danii jest bardzo popularny; to taki deser, który można dostać u Babci. No, jak nasza szarlotka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz ją przygotowywałam i również ją bardzo polubiłam ;)

      Usuń
  4. Wspaniałe przepisy dodałaś do akcji. Jestem pod wrażeniem. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...