poniedziałek, 17 lipca 2017

CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ


Lato nie może się obyć bez ciasta z truskawkami. Ostatnio lubuję się w truskawkowych sernikach na zimno , ale większość domowników woli pieczone ciasta. Ich ulubionym jest ciasto drożdżowe, które zazwyczaj przygotowujemy z tego przepisu. Robimy je naprawdę baardzo często i stwierdziłam, że mimo sprawdzonego przepisu warto wypróbować jakiś inny. Natrafiłam na ten konkretny, nie zawiodłam się i szczerze mówiąc mi zasmakował bardziej niż nasz domowy przepis. Brat i mama stwierdzili jednak że są wierni naszemu przepisowi i wolą ten stary, sprawdzony. Tak naprawdę dużej różnicy nie ma i gdyby położyć obok siebie te dwa ciasta nie każdy by się zorientował, że są różne ;)

Składniki:
  • ROZCZYN:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • CIASTO:
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 500 g truskawek
  • KRUSZONKA:
  • 100 g mąki 
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła (zastąpiłam olejem kokosowym)
Przygotowanie:
  1. Drożdże kruszymy w miseczce i rozcieramy z cukrem, po czym dolewamy ciepłe mleko i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia.
  2. Masło roztapiamy z mlekiem. Jajka ucieramy mikserem z cukrem. 
  3. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wlewamy wyrośnięte drożdże, utarte jajka, mleko z masłem, sól, cukier z wanilią. Wyrabiamy ciasto (można użyć miksera z końcówką z hakiem), po czym miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.1 godzina).
  4. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy ściśle truskawki, lekko je wbijając w ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
  6. Przygotowujemy kruszonkę: Palcami rozcieramy wszystkie składniki do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Posypujemy wyrośnięte ciasto.
  7. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 45 minut do zarumienienia kruszonki.





Przepis pochodzi z bloga Coolinarny
Z dziećmi i dla dzieci 2017

9 komentarzy:

  1. Z truskawkami najlepsze :) Uwielbiam!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam drożdżowe!
    A takie z truskawkami jest idealne na lato...
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutnie przepięknie wygląda, a tło do sesji zdjęciowej niezwykle klimatyczne! Nic dziwnego, że nawet kicia zainteresowała się ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Drożdżowe z truskawkami i kruszonką to smak mojego dzieciństwa. Takie ciasto zazwyczaj letnią porą piekła moja Babcia. Wygląda pysznie, a mina kotka świadczy, że również tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakiem mojego dzieciństwa (które jeszcze chwile potrwa hihi) również jest zdecydowanie drożdżowe, zaciekle wypiekane przez moją mamę :)

      Usuń
  5. Bardzo apetyczne i kotuś też jest tego zdania :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...