piątek, 21 lipca 2017

PIECZONY FALAFEL


Falafel jest arabskim daniem, które zaczęło się cieszyć coraz większą popularnością w krajach europejskich. Serwowany w picie stanowi wegański zamiennik kebaba. Sięgają po niego nie tylko weganie, gdyż jest naprawdę przepyszny. Próbowałam wersji ziołowej, z dodatkiem groszku, każda godna polecenia. Jak dla mnie falafel powinien być serwowany z hummusem-te dwie potrawy się fantastycznie uzupełniają, stanowiąc zespół nie do przebicia. Tradycyjnie falafele są smażone w głebokim tłuszczu, ja je jednak lekko odchudziłam i piekłam w piekarniku. Wyszły równie pyszne, koniecznie spróbujcie, zwłaszcza z dodatkiem hummusu ;)

3-4 porcje
Składniki:
  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 1 średnia cebula, obrana i pokrojona w kawałki
  • 3 ząbki czosnku, obrane
  • 2 pęczki świeżej natki pietruszki (można użyć kolendry)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • po 1 łyżeczce mielonego kuminu, mielonych ziaren kolendry, mielonego kardamonu, cynamonu i chilli
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • hummus, pita do podania
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy tak do namoczenia na całą noc.
  2. Następnego dnia ciecierzycę odsączamy z wody i przekładamy do malaksera. Miksujemy do uzyskania ziarnistej, grudkowatej konsystencji, ale nie gładkiej masy. (Można miksować partiami, lub mieszać co jakiś czas, by ciecierzyca się równomiernie zmiksowała).
  3. Masę przekładamy do miski, a do malaksera wrzucamy czosnek, cebulę i natkę pietruszki. Miksujemy i dokładamy do ciecierzycy.
  4. Dolewamy olej i dokładamy przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej rękoma), gdyby masa się nie kleiła dolewamy odrobinę wody.
  6. Z masy formujemy kotleciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20 minut. Po tym czasie falafele obracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 20 minut.
  7. Wyjmujemy, podajemy z hummusem i pitą.



Przepis pochodzi z bloga CookBlog


Kuchnia Bliskiego Wschodu 2017

7 komentarzy:

  1. Kuchnia arabska jest przepyszna! Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie, taki falafel u nas nie zbyt popularny, ale jaki smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dwa razy przygotowałam falafele. Wszystkim domownikom bardzo smakowały, ale to nie moje klimaty. Nadający smak tej potrawie kumin, nie należy do moich ulubionych przypraw:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kumin jest faktycznie dość specyficzny, u mnie w domu 2 osoby go nie lubią i przygotowuję dla nich wersję bez tej przyprawy ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...