Vispipuuro jest słodkim finśkim i szwedzkim deserem, dosłownie oznaczającym bitą owsiankę. Przygotowuje się ją z kaszy manny i jagód brusznicy. Innymi owocami, chodź rzadziej używanymi są morele, truskawki, żurawina i agrest. Ja miałam w domu maliny i ostatnie już truskawki, tak więc z nich skorzystałam. Kasza wyszła pyszna, dzięki miksowaniu uzyskuje delikatną konsystencję budyniu. Danie jest słodkie i często podawane w formie deseru, u mnie zostało zjedzone na śniadanie. Z podanego przepisu wychodzi 1 śniadaniowa porcja lub 2 mniejsze deserowe. Wszystkich fanów owsianek, budyniów jaglanych zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Może Cię się spodobać: truskawkowy budyń jaglany, wege jaglany budyń jaglany
1 duża porcja
Składniki:
- 100 g malin
- 100 g truskawek (można zastąpić jagodami, malinami)
- 1 czubata łyżka miodu
- 250 ml mleka
- 3 łyżki kaszy manny
- brzoskwinia, borówki, maliny, truskawki na wierzch
- posiekane pistacje
Przygotowanie:
- Maliny i truskawki miksujemy na gładką masę. Przekładamy do rondelka, dokładamy miód i dolewamy mleko. Zagotowujemy, po czym dokładamy kaszę manną i trzymamy ok.5 minut na małym gazie, mieszając do zgęstnienia.
- Całość miksujemy 2-3 minuty. Przekładamy na talerz, dekorujemy owocami i posypujemy pistacjami.
ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńWyglada 100 x lepiej, niż jakakolwiek kupna wersja budyniowa!
OdpowiedzUsuńPoproszę!
:)
Jest mi bardzo miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Te słowa to miód na serce, dziękuję bardzo :)
UsuńRobiłam kilka lat temu z samymi jagodami. Była pyszna. Taka jeszcze bardziej mi się podoba.
OdpowiedzUsuń