Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/4 szklanka płatków gryczanych
- 1/4 szklanka otrębów żytnich
- 1/2 szklanki siemienia lnianego złotego
- 2 łyżki sezamu
- 3/4 szklanki pestek słonecznika
- 3/4 pestek dyni
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- 70 g nerkowców
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g żurawiny
- 50 g rodzynek
- 3 łyżki miodu
- Miód rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki, łącznie z miodem, ale oprócz rodzynek i żurawiny mieszamy w dużej misce.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którą wysypujemy zawartość miski. Wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 140 stopni z funkcją termoobiegu na ok. 40 min. W trakcie pieczenia ok 4 razy otwieramy piekarnik i mieszamy całość (aby wszystko się równomiernie przypiekło).
- Po tym czasie do naszej mieszanki w piekarniku dokładamy rodzynki i żurawinę i pieczemy jeszcze ok. 10 min (trzeba uważać, aby się nie przypiekły, należy pamiętać, że po ostudzeniu rodzynki i żurawina jeszcze stwardnieją).
Uwielbiam...:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką domową granolę!
OdpowiedzUsuń