Składniki:
- 225g gorzkiej czekolady
- 125 g miękkiego masła
- 300 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki mleka
- 75 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
- cukier puder do obtaczania ciastek
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
- Masło i brązowy cukier miksujemy na gładką masę. Dodajemy roztrzepane jajka, ekstrakt waniliowy i roztopioną czekoladę.
- Do masy dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mleko i ponownie miksujemy. Dokładamy kropelek czekoladowych i całość mieszamy łyżką.
- Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok.2 godziny, aby masa stężała.
- Po tym czasie do małej miseczki wsypujemy cukier puder. Z naszej masy zaczynamy formować kulki wielkości orzechów włoskich, które następnie obtaczamy dokładnie ze wszystkich stron w cukrze pudrze i wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 14 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz