środa, 28 października 2015

PIECZONE WARZYWA

Prezentuję dzisiaj najlepszy pod słońcem zamiennik chipsów! Pieczone warzywa stały się moim ulubionym dodatkiem do obiadów. Jednak za każdym razem przygotowuję je w nadmiarze, gdyż lubię je sobie pochrupać w ciągu dnia, lub podjadać w czasie filmu, zamiast niezdrowych snacków. Uwielbiam w nich to, że za sprawą jednej przyprawy zyskują taki smak, że z ręką na sercu smakują lepiej od sklepowych ziemniaczanych chipsów.




Składniki:
  • olej lniany
  • 1 papryka
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 1 cebula cukrowa 
  • 1 mały batat
  • przyprawa do ziemniaków
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni.
  2. Marchewkę, selera, pietruszkę, cebulę, batata obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w słupki, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do ziemniaków i mieszamy wszystko rękoma. Całość, wyłączając pietruszkę wysypujemy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 min. Po tym czasie dorzucamy pietruszkę i pieczemy kolejne 40 min. (W połowie pieczenia powinniśmy je przemieszać.)

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak samo jak ja, mogłabym je jesc codziennie :)

      Usuń
  2. ooo tak :) pieczone warzywa zawsze, wszędzie do wszystkiego :) idealne do chrupania przy filmie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne i na dodatek można je chrupać do woli bez wyrzutów sumienia :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...