Składniki:
- 650 g udźca z indyka bez kości
- 0,5 litra sosu pomidorowego*
- płaty makaronu do lasagni
- tarty żółty ser- najlepiej mozarella
- olej, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso myjemy, odkrajamy tłuszcz, włókna i mielimy.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zmielone mięso i smażymy do momentu aż zmieni kolor na jasnoszary. Następnie wlewamy sos pomidorowy i dusimy ok.20 minut. Ponieważ nie używamy beszamelu, nie doprowadzamy do tego, aby sos bardzo zgęstniał. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem, a następnie odkładamy do przestudzenia.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę, w którym będziemy obgotowywać partiami makaron. Solimy i wrzucamy po 2 płaty makaronu (nie wkładamy więcej, gdyż może się posklejać). Nie gotujemy wszystkich płatów od razu, bo obeschną. Na początku przyrządzamy ich tyle, ile wyłożymy na dno foremki, a po wyłożeniu pierwszej warstwy, gotujemy płaty na następną warstwę.
- Przystępujemy do układania lasagni. Foremkę do zapiekania smarujemy olejem. Na spód kładziemy płaty makaronu, wylewamy połowę sosu, posypujemy startym serem i powtarzamy wszystko jeszcze raz. Na końcową- trzecią warstwę wykładamy jedynie płaty makaronu. Całość przykrywamy folią aluminiową.
- Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy lasagnę, posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze ok 15 minut, aż ser się ładnie przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz