Składniki:
- 150 g ryżu do risotto (ja użyłam carnaroli)
- 260 g dyni
- 30 g masła
- łyżka masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 700 g wywaru warzywnego
- 50 g parmezanu
- 2 łyżki duszonych jabłek
- 4 czerwone cebule
- 150 ml białego wina
- sól, pieprz
- Cebulę i dynię obieramy i kroimy w kostkę, siekamy czosnek.
- Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, na którym podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy czosnek, a po około minucie wsypujemy ryż. Smażymy do czasu, aż ziarna się zeszklą.
- Na patelnię dokładamy dynię, jabłka, a po chwili dolewamy wina i smażymy kilka minut. Zaczynamy stopniowo wlewać po szklance wywaru. Czekamy, aż ryż go całkowicie wchłonie oraz stanie się miękki, a następnie zmniejszamy gaz.(Gdy okaże się, że po wchłonięciu wywaru ryż nadal jest twardy dolewamy więcej wywaru)
- Dodajemy masło, starty parmezan, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, a gdy składniki porządnie się wymieszają, przekładamy na talerz i zajadamy gorące risotto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz