Przygotowane według tego przepisu najlepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu.
Ususzonych pomidorków nie musimy wkładać do zalewy, równie dobrze możemy je po prostu włożyć w papierową torebkę i przechowywać w lodówce, a połączyć z olejem dopiero gdy będą nam potrzebne w takiej postaci.
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- czosnek
- olej rzepakowy
- świeża bazylia
- Pomidory myjemy, mniejsze z nich kroimy na pół, a większe na ćwiartki i wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Blachy wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni i pieczemy ok 4-5 godzin. Pomidory mają być pomarszczone, stracić wilgotność, ale jednocześnie nie stracić elastyczności i nie być wysuszone na wiór.
- W garnku zagrzewamy olej, którego jednak nie doprowadzamy do wrzenia! Do wysterylizowanych słoików nakładamy pomidory (ok.3/4 wysokości), wkładamy świeżą bazylię lub ulubione zioła, czosnek, zalewamy ciepłym olejem i zakręcamy. Stawiamy na ściereczce do góry dnem.
Pyszne uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń