Składniki na ok.10 gofrów:
- 400 g suchej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki posiekanej kolendry
- pół szklanki posiekanej natki pietruszki
- 115 g mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- ok. 50 ml wody
- olej kokosowy
- 300 g posiekanej czerwonej kapusty
- 100 g startej marchewki
- szczypta soli
- półtorej łyżeczki soku z cytryny
- łyżka miodu
- + kawałki pomelo
- Cieciorkę zalewamy dużą ilości wody i zostawiamy do namoczenia na 24 godziny. Następnie ją płuczemy i odstawiamy, aby obciekła, a w miarę możliwości ją suszymy.
- W robocie siekamy czosnek, następnie dokładamy kolendrę, natkę pietruszki i ciecierzycę i miksujemy do momentu, aż cieciorka będzie drobno zmielona - grutkowata, ale nie zmiksowana na pastę.
- Całość przekładamy do miski, do której dokładamy mąkę i przyprawy. Dokładnie łączymy, podlewając tyle wody, aby mieszanina była zwarta i dobrze się trzymała przy próbie tworzenia kotlecików (u mnie to było ok. 50 ml wody).
- Nagrzewamy gofrownicę, którą następnie smarujemy olejem kokosowym. Delikatnie nakładamy na nią porcję ciasta, zamykamy gofrownicę i pieczemy ok. 5-10 minut.
- Przygotowujemy surówkę mieszając wszystkie jej składniki.
- Gofry podajemy na gorąco z surówką, pomelo i żurawiną lub innym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz