niedziela, 31 stycznia 2016

CZEKOLADKI Z MASŁEM ORZECHOWYM-DOMOWE REESE'S

 Uwielbiam obdarowywać innych prezentami, zwłaszcza tymi własnoręcznie zrobionymi. Przygotowując je dla najbliższych staram się jeszcze bardziej, niż gdybym robiła je dla obcych, gdyż z ich zdaniem liczę się najbardziej. Zastanawiam się co im może przypaść do gustu lub zasmakować, szukam w głowie jakiś podpowiedzi, które naprowadzą mnie na ich ulubione smaki. Przy tych czekoladkach nie musiałam się zastanawiać ani chwili i się wahać, czy komuś zasmakują. To było oczywiste, że muszą się udać i rozkochać w sobie wszystkich. Robienie ich to czysta przyjemność, gdyż efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Są przeurocze, a smakiem dorównują słynnym Reese's. Przygotowałam dla was ten przepis z myślą o zbliżających się walentynkach. Czekoladki będą fantastycznym podarunkiem, a obdarowani nimi z pewnością poczują, że w ich przygotowanie włożyliście całe serce.

Składniki:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 70 g masła orzechowego (w temp. pokojowej)
  • 10 g orzeszków ziemnych
  • pół łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Orzeszki ziemne drobno siekamy i dokładnie mieszamy z masłem orzechowym i cukrem pudrem. 
  2. Mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią wnętrze foremek przy pomocy małego pędzelka. Foremkę schładzamy w lodówce przez 5 minut, a po tym czasie nakładamy kolejną warstwę czekolady i ponownie wkładamy do lodówki na 5 minut. W ten sposób powstaje wystarczająca warstwa czekolady, która nie pęknie przy wyciąganiu czekoladek. 
  3. Do środka wysmarowanych i schłodzonych foremek nakładamy tyle masła orzechowego, aby zostało miejsce na przykrycie czekoladek warstwą czekolady. Schładzamy 10 minut w lodówce (masło orzechowe nieco zgęstnieje). Na górę wylewamy warstwę czekolady, tworząc czekoladkom przykrycie. Czekoladki wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc), po czym delikatnie je wypychamy z foremki. Przechowujemy w lodówce.



Przepis pochodzi z bloga Fotokulinarnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...