piątek, 22 stycznia 2016

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA NA SŁODKO-KWAŚNO

 Wieprzowina do najzdrowszych, ani najchudszych nie należy, jednak polędwiczka to jej najlepsza część. Dobrze przyrządzona jest mięciutka, wręcz rozpływająca się w ustach i co ważne pozbawiona żyłek, które niestety pojawiają się w pozostałych częściach mięsa. W potrawce mieso występuje pół na pół z warzywami, może nawet więcej jest tych ostatnich. Uwielbiam ją również ze względu na jej ostrość i słodko-kwaśny sos, który powstaje. Dzięki niej zaczęłam doceniać pora-nawet nie próbujcie zastępować go dymką, nie osiągniecie tej lekkiej chrupkości, którą daje. Dodatkowym plusem jest łatwość zapakowania gotowego dania do pracy, czy szkoły.


Składniki:
  • 60 dag polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego
  • 1/2 szklanki soku z ananasa
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 plasterków ananasa z puszki
  • 1 por
  • po 1 czerwonej i żółtej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz cayenne do smaku
Przygotowanie:
  1. Polędwiczkę myjemy, suszymy i kroimy w plasterki. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z octem, sosem sojowym, wywarem, sokiem z ananasa, cukrem, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem cayenne. Mieszamy z wieprzowiną i odstawiamy na pół godziny.
  2. Ananasa kroimy w kostkę, a oczyszczonego i umytego pora (razem z zieloną częścią) kroimy na centymetrowe plasterki. Papryki myjemy i kroimy w kawałeczki.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni, wkładamy osączone mięso (nie wylewamy marynaty), pora i paprykę. Smażymy na dużym ogniu 5-6 minut, następnie dodajemy ananasa i marynatę. Odparowujemy.
  4. Podajemy z ryżem lub chlebkiem pita.
UWAGI: Ważne jest by smażyć na dużym ogniu, aby składniki nie puściły soku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...