Składniki:
- 60 dag polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wywaru warzywnego
- 1/2 szklanki soku z ananasa
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
- 6 plasterków ananasa z puszki
- 1 por
- po 1 czerwonej i żółtej papryki
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz cayenne do smaku
- Polędwiczkę myjemy, suszymy i kroimy w plasterki. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z octem, sosem sojowym, wywarem, sokiem z ananasa, cukrem, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem cayenne. Mieszamy z wieprzowiną i odstawiamy na pół godziny.
- Ananasa kroimy w kostkę, a oczyszczonego i umytego pora (razem z zieloną częścią) kroimy na centymetrowe plasterki. Papryki myjemy i kroimy w kawałeczki.
- Rozgrzewamy olej na patelni, wkładamy osączone mięso (nie wylewamy marynaty), pora i paprykę. Smażymy na dużym ogniu 5-6 minut, następnie dodajemy ananasa i marynatę. Odparowujemy.
- Podajemy z ryżem lub chlebkiem pita.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz