Składniki:
- 1 nieduży kurczak (ok.800 g)
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżeczki soli
- pół łyżeczki mielonego chilli
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki
- 1 łyżka słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Kurczaka myjemy i dzielimy na 2 brzuszki i 2 pałeczki. Mięso nacinamy w kilku miejscach (głęboko, do kości). Mieszamy sok z cytryny, sól i chilli i nacieramy nimi mięso, które następnie wkładamy do lodówki na pół godziny.
- Po tym czasie siekamy czosnek, mieszamy go z jogurtem i resztą przypraw. Powstałą marynatą dokładnie pokrywamy mięso i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
- Mięso układamy na kratce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C na ok.35 minut.
Inspiracja ze strony Smak Indii
Bardzo ładny kurczaczek :) Aż cieknie ślinka...
OdpowiedzUsuńA jaki pyszny :)
UsuńJuż bardzo długo zabieram się za zrobienie tego dania ;)
OdpowiedzUsuńPolecam! Jest fantastyczny ;)
Usuń