Zazwyczaj nie łączę mięsa z makaronem, znacznie bardziej wolę wegetariańskie dodatki do makaronu ( tak, należę do tej mniejszości, która nie przepada za słynnym spaghetti bolognese :D ). Może się wydawać, że spaghetti bolognese i klops z makaronem to to samo, w końcu w obu jest mięso mielone, sos pomidorowy i spaghetti. Z początku sama podejrzewałam, że tak będzie i danie nie przypadnie mi do gustu, jednak gdy klops znalazł się w piekarniku i poczułam pierwsze zapachy, zrozumiałam, że to danie jeszcze mnie zaskoczy. Okazało się, że nie tylko mnie- zostało błyskawicznie pochłonięte przez trójkę domowników, mimo że w zamyśle było przeznaczone dla 6 osób. Mam nadzieję, że nie muszę was już dłużej przekonywać o jego smaku.
Składniki na 6 porcji:
- 3 marchewki
- oliwa
- 100 g czerstwego chleba
- 500 g mielonego udźca z indyka
- 2 czubate łyżeczki suszonego oregano
- 30 g fety
- 1 jajko
- 3 świeże czerwone papryczki chilli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 słoik (700 g passaty)
- 30 g mozarelli
- 480 g spaghetti
- Marchewki obieramy, kroimy wzdłuż na 4 części, wkładamy do brytfanki (ok. 25 x 30 cm), skrapiamy oliwą i pieczemy 10 min w 200 stopniach C.
- W malakserze miksujemy chleb na okruchy, a następnie przekładamy do miski, w której mieszamy z mięsem, połową oregano, pokruszoną fetą, jajkiem, szczyptą soli i pieprzu. Formujemy klopsa o długości ok. 20 cm. Z brytfanki wyjmujemy upieczone marchewki i zastępujemy je klopsem. Pieczemy go w tej samej temperaturze przez ok.25 min.
- Kroimy chilli na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Wkładamy je do średniego garnka razem z 1-2 łyżkami oliwy i dusimy na małym ogniu 2 minuty, po czym wyjmujemy.
- Czosnek i cebulę obieramy, drobno siekamy i przekładamy do garnka po chilli razem z resztą oregano i smażymy 10 minut do zmięknienia cebuli (stale mieszając). Dolewamy passatę, a do słoika po niej wlewamy trochę wody, rozprowadzamy kolistymi ruchami i dolewamy do garnka. Doprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż minie czas pieczenia klopsa.
- Po 25 minutach pieczenia klopsa wlewamy do brytfanki sos, a marchewki i chilli układamy na wierzch i dookoła mięsa. Całość posypujemy startą mozarellą i pieczemy 5-10 minut (sos ma zacząć bulgotać). W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, po czym go odcedzamy. Wyjmujemy klopsa i podajemy z makaronem, sosem, marchewkami i papryczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz