Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 ml wywary warzywnego
- 3 upieczone lub ugotowane buraki
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika
- 3 łyżki otrębów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- oliwa
- Kaszę gotujemy na wywarze warzywnym w stosunku 1:2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na patelni, polanej oliwą.
- Buraki, marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce na grubych oczkach i przekładamy do miski. Dokładamy do niej przestudzoną kaszę, cebulę, czosnek, pestki słonecznika, otręby, a następnie wbijamy jajko. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki można dołożyć posiekanej ostrej papryczki lub płatków chilli.
- Z masy formujemy kotleciki i przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka smarujemy je lekko oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok.15. Po tym czasie przekładamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz