Składniki:
- 500 g mąki
- 150 g + 1 łyżka cukru
- 100 g masła
- 3 jaja
- szklanka mleka
- 50 g drożdży
- ok. 500 g śliwek
- Drożdże kruszymy do miski i ucieramy z łyżką cukru na płynną maź. Zalewamy połową szklanki ciepłego mleka, mieszamy, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.15 minut.
- 2 jaja ukręcamy z cukrem na kogel-mogel.
- Mąkę przesiewamy do dużej miski, w środku robimy lekkie zagłębienie, wlewamy w nie wyrośnięte drożdże, kogel-mogel i resztę ciepłego mleka.
- Składniki starannie mieszamy, ugniatając ciasto, a po chwili dodajemy roztopione masło. Ciasto znowu zagniatamy (czym dłużej tym lepiej), przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.1 godzinę, do podwojenia objętości.
- Śliwki myjemy, suszymy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki.
- Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią kilka razy i przekładamy do dobrze natłuszczonej formy (wypełniamy 1/3 wysokości) i ciasno przy sobie układamy śliwki. Ponownie przykrywamy ścierką i odkładamy do wyrośnięcia na ok.45 min. (ciasto nie może być wyższe od foremki, bo jeszcze urośnie w piekarniku).
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto rozmąconym żółtkiem i pieczemy ok.45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, a po 5 minutach wyjmujemy delikatnie z blaszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz