poniedziałek, 10 lipca 2017

DORSZ DUSZONY W POMIDORACH Z BAZYLIĄ


W Norwegii pierwszym ciepłym posiłkiem jest middag, czyli obiad. I tu właśnie na talerze kilka razy w tygodniu wjeżdża ryba, która w kuchni skandynawskiej odgrywa dominującą rolę. Serwuje się ją z ziemniakami, rzadziej z ryżem lub makaronem. W Norwegii rybą numer jeden jest rzecz jasna łosoś, a na drugim miejscu dorsz. W tamtych rejonach ludzie przepadają za klopsikami z dorsza, ja jednak już takie przygotowywałam (przepis tutaj), więc postanowiłam zrobić duszonego w aromatycznym, bazyliowym sosie pomidorowym. Wyszedł bardzo dobry, a co ważne nie był wysuszony. Niestety  wiele osób kojarzy dorsza z wysuszoną rybą. Trzeba przyznać, że dorsz jest jedną z najchudszych ryb, dlatego zbyt długie smażenie faktycznie może spowodować, że ryba nie będzie zbyt soczysta (o ile można tak powiedzieć o rybie ;)). Duszony dorsz w pomidorach jest więc bezpieczną alternatywą dla przeciwników tej ryby :)

3-4 porcje
Składniki:
  • polędwica z dorsza - 6-8 kawałków (w zależności od wielkości)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, drobno posiekania
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 50 ml białego wina
  • 700 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej (można pół na pół)
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryczki
  • 1 łyżeczka świeżego oregano (można zastąpić szczyptą suszonego)
Przygotowanie:
  1. Dorsza solimy i pieprzymy, odkładamy na bok. 
  2. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, po czym dokładamy czosnek. Chwilę smażymy, uważając żeby nie przypalić czosnku, dolewamy wino i zagotowujemy.
  3. Dodajemy pomidory lub passatę, koncentrat pomidorowy, doprawiamy suszoną bazylią, papryczką, solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 5-7 minut, aż sos lekko zgęstnieje. 
  4. Na sosie układamy rybę i dusimy pod przykryciem 8-10 minut


Inspiracja z bloga Kraina Miodem Płynąca

Skandynawskie lato 2017

9 komentarzy:

  1. Tak podanego dorsza jeszcze nie próbowałem. Najwyższy czas to zmienić, bo wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie bardzo przekonuje to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka niezwykła, zrobiłam w niedzielę i jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jestem zdania, że ryba w ogóle jest bardzo smaczna i co najfajniejsze to zawsze możemy z niej coś na szybko przygotować. Całkiem niedawno ja miałem okazję spróbować fajnych naleśników z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/slodkie-i-slone-nalesniki-z-lososiem-mowi-dla-dwojga/ gdzie oczywiście znalazł się również i łosoś.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy morszczuk też będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł na przygotowanie smacznego dania z dorszem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...