Składniki na biszkopt (powinny być w temp. pokojowej):
- 5 dużych jajek
- 165 g drobnego cukru do wypieków
- 125 g mąki pszennej (np. tortowej)
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 opakowania serka "bieluch light"
- łyżka masła
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
- pół szklanki dżemu porzeczkowego
- ok. 4 opakowań paluszków beskidzkich w czekoladzie
- 2/3 szklanki ponczu z 3 torebek herbaty do nasączenia biszkoptu
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę (trzeba uważać, aby ich nie przebić). Pod koniec dodajemy po łyżce cukru, wciąż ubijając po każdym dodaniu. Następnie dokładamy po żółtku nadal ubijając.
- Do ubitej masy wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką, aby powstała jednolita masa. Nie miksujemy!
- Dno wysokiej tortownicy (7,5 cm) o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli nie mamy tak wysokiej tortownicy i masa się nie zmieści pieczemy 2 blaty biszkoptu w dwóch turach. Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i pieczemy ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka (czas pieczenia może się zmienić w zależności od wymiarów naszej blachy i od tego czy pieczemy całą masę na raz, dlatego sprawdzajmy po 30 minutach stan biszkoptu, bo może się okazać, że jest już gotowy.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości 30-40 cm na podłogę. Gdy ostygnie wykrawamy nożykiem boki biszkoptu i wyjmujemy ciasto z blachy.
- Dobrze jest obrócić biszkopt do góry nogami, aby pozbyć się górki, która się utworzyła na szczycie ciasta (jest to normalne dla kakaowych biszkoptów).
- Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. (Możemy dodać opcjonalnie dodatkowo 2 łyżki cukru.) Odkładamy do ostudzenia.
- Pozbywamy się płynu, który znajduje się na powierzchni bielucha, przekładamy go na sitko wyłożone gazą i czekamy, aż ubędzie nadmiar płynu z serka.
- Serek przekładamy do miski, dokładamy masę czekoladową i mieszamy całość dokładnie szpatułką.
- Wystudzony biszkopt kroimy na 4 blaty. Pierwszy blat układamy na talerzu bądź paterze, nasączamy herbatą i nakładamy warstwę kremu.
- Nakładamy kolejny blat, nasączamy herbatą i smarujemy grubą warstwą dżemu. Następne 2 blaty ponownie nasączamy herbatą i przekładamy kremem, wierzch i boki dokładnie smarujemy kremem. Wyrównujemy, a do boków tortu przyklejamy paluszki. Wierzch dekorujemy owocami. Tutaj znajduje się LINK, który może się okazać pomocny przy dekoracji owocami.
Inspiracją był tort mikado z bloga "Moje wypieki".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz