Gdy znudziły wam się już zwykłe warzywne sałatki z pomidorem, sałatą i serem ta stanowi fajne urozmaicenie dodatku do obiad. Smak sałatki w dużej mierze zależy od mango, wybierzcie ładne, duże i poczekajcie aż porządnie dojrzeje i zmięknie, dopiero wtedy będzie idealnie słodkie. Twarde mango ma zupełnie inny smak, moim zdaniem lekko marchewkowy. Świetnym pomysłem dodatku jest granat, soczysty, a dodatkowo fantastycznie pstryka pod zębami.
Składniki:
- 1 średnie mango
- 1 duża cukinia
- 3/4 opakowania rukoli
- pestki z połowy granatu
- zioła prowansalskie, sól
- 1 litr soku z granatu
- 2-3 łyżki cukru
- Cukinię myjemy i kroimy w grube plastry. Posypujemy ziołami prowansalskimi i solą, smażymy z dwóch stron na patelni grillowej lub pieczemy w piekarniku w 200-220 stopniach przez ok. 25 minut, przewracając ją w połowie czasu na drugą stronę.
- Myjemy rukolę, mango kroimy w kostkę i wydrążamy pestki z granatu.
- Do garnka wlewamy sok z granatu, dosypujemy cukier, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i redukujemy do uzyskania ok. 1 szklanki soku.
- Na talerz wykładamy rukolę, przekrojoną na pół cukinię, mango, polewamy sosem i posypujemy pestkami z granatu.
kolorowo, lekko i zdrowo!
OdpowiedzUsuńzgadza sie! :)
Usuń