Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 jajka
- 5 dkg drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- 4 łyżeczki cukru z wanilią
- 20 śliwek
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
- 100 g jogurtu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- łyżka syropu z granatu ( możemy go zastąpić np.malinowym)
- łyżeczka miodu
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia.
- Śliwki myjemy i kroimy w małe cząsteczki, dodajemy do ciasta i mieszamy. Placki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
- Składniki na sos mieszamy. Placuszki posypujemy cukrem pudrem i podajemy z jogurtem cynamonowym.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńI takie były :)
Usuń