czwartek, 19 listopada 2015

DOMOWE BAGIETKI

Bagietki - niby takie codzienne, proste pieczywo, ale jednak nie takie łatwe w przygotowaniu. Na pyszną bagietkę wpływa wiele czynników, takich jak brak mocnych aromatów, czy esencjonalny zapach mąki. Jeśli ciasto jest odpowiednio przygotowane, bułki będą wyśmienite, miękkie w środku i chrupkie z zewnątrz. Aby otrzymać to ostatnie, nie należy ich wyjmować za wcześnie z pieca - dajmy im czas się porządnie przypiec. Nie wspominam nawet jaki aromat niesie się w kuchni podczas pieczenia i jaka płynie satysfakcja z własnoręcznie zrobionych bułeczek.



Składniki na zaczyn "Poolish":
  • 300 g mąki chlebowej
  • 300 g wody
  • 1/8 łyżeczki suszonych drożdży
Składniki na ciasto:
  • 600 g mąki chlebowej
  • 300 g wody
  • 20 g soli
  • 4 g suszonych drożdży
  •  + zaczyn
Przygotowanie zaczynu:
  1. Łączymy drożdże z wodą, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykrywamy miskę torebką foliową lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.12-16 godzin.
Przygotowanie ciasta:
  1. Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto, łącznie z wyrośniętym zaczynem i mieszamy przy pomocy haka na najmniejszej prędkości, tak aby składniki się jedynie wymieszały.  Po tym czasie zwiększamy nieco prędkość i mieszamy ok 5 minut. Ciasto ma być elastyczne i niezbyt luźne. Miskę ponownie przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę.
  2. Po godzinie wyjmujemy ciasto, rozpłaszczamy na stolnicy i zakładamy brzegi ciasta do środka, składając je w kopertę. Ciasto ponownie odkładamy do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Po tym czasie dzielimy je na 4 części, zaokrąglamy lekko brzeg każdej z nich i kładziemy na obsypanej mąką stolnicy, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 10-30 minut.
  4. Każdą porcję ciasta wykładamy na stolnicę i zaczynamy formować bagietkę: ciasto rozpłaszczamy na prostokąt, dłuższe brzegi składamy do środka i potem znowu do środka. Złączenie, które powstało sklejamy palcami i kładziemy bagietkę złączeniem do dołu na blaszce do bagietek (jeśli owej nie posiadacie kładziecie bagietkę na środek ścierki, podwijacie jej boki aby przy bagietce utworzyły się wałeczki, które będą robić za podporę, bagietki ciasno układacie jedna przy drugiej, aby dodatkowo się wzajemnie podpierały). Przykrywamy bułeczki ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do końcowego wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, a następnie spryskujemy wnętrze wodą. Bagietki wkładamy do piekarnika na 24-26 minut, aż bułki się porządnie przyrumienią.




2 komentarze:

  1. Takie domowe bagietki muszą świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są obłędne, ale trzeba się o tym samemu przekonać :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...