Kolejny z rzędu przepis na lekki, dietetyczny deser. Tym razem nie są to ciasteczka, ale jogurtowiec, czyli sernik na bazie jogurtów. Na spód wyłożyłam wcześniej zrobione czekoladowo-kokosowe ciasteczka. Wierzch zdobi galaretka truskawkowa, w której zawieszone są truskawki. Taki deser mogłabym jeść każdego dnia, moi domownicy powiedzieli to samo, dlatego w najbliższym czasie zrobię jeszcze kilka takich jogurtowców.
Tortownica o średnicy 18 cm
Składniki:
- 170 g ciasteczek czekoladowych-użyłam tych
- 100 g rozpuszczonego masła
- 600 g jogurtu greckiego
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku+ 40 ml wody
- 75 ml mleka
- 80 g erytrolu
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 galaretka owocowa (użyłam truskawkowej)
- 2 garści truskawek
- posiekane pistacje na wierzch
Przygotowanie:
- Ciasteczka kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Spód tortownicy wykładamy pergaminem i wylepiamy go powstałą masą (gdyby masa była zbyt sypka dolewamy odrobinę mleka i ugniatamy). Formę wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jogurtowej.
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. W rondelku zagotowujemy mleko z erytrolem, po czym odstawiamy z gazu na kilka minut. Po tym czasie dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.
- Jogurt z ekstraktem waniliowym, pestkami wanilii i sokiem z cytryny chwilę miksujemy, dolewamy żelatynę z mlekiem i jeszcze chwilę miksujemy. Masę wylewamy na schłodzony spód i wkładamy do lodówki do stężenia.
- Galaretkę rozrabiamy według instrukcji na opakowaniu i chłodzimy (nie doprowadzamy do stężenia galaretki). Gdy masa serowa będzie całkowicie stężała, wylewamy na nią płynną jeszcze galaretkę. Truskawki kroimy w paski i wykładamy na galaretkę.
- Sernik wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
- Wierzch sernika posypujemy posiekanymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz