Była włoska tarta na słodko, to czas i na tą na słono. Tarta wytrawna jest nadziana szpinakowym farszem z dużą ilością parmezanu i ricotty. Jak dla mnie obecność tych dwóch serów to nie przesada, wręcz przeciwnie. Słony parmezan nadaje tarcie charakteru i wyrazistego smaku, ricotta za to sprawia, że jest ona kremowa, wręcz rozpływająca się w ustach. Zdradzę wam jeszcze, że ta tarta przekonała do szpinaku jego prawdziwego przeciwnika. Jak się okazało nasz znajomy odkąd pamięta nie jada, nawet nie próbuje dań z tym warzywem. Mowi, że to jego zmora z dzieciństwa. Na tartę jednak się skusił (i to bez długiej namowy ;)) i sam był zaskoczony jak mu smakowała!
Blacha o średnicy 25 cm
Składniki:
- CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 115 g masła
- 1/3 szklanki lodowatej wody
- FARSZ:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 460 g świeżego szpinaku
- 200 g sera ricotta
- 4 rozkłócone jajka
- 55 g startego parmezanu
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie:
- CIASTO: Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski. dodajemy masło pokrojone w małe kawałki. Krótko ugniatamy ciasto do powstania kruszonki.
- W środku robimy wgłębienie, wlewamy wodę i mieszamy wszystko nożem. Następnie szybko wyrabiamy ciasto, tworzymy kulę, którą następnie spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Ciasto wałkujemy i wykładamy nim wysmarowaną masłem formę. Obcinamy wystające końce, a spód nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy suche ziarna fasoli. Pieczemy w 200 stopniach C przez 7 minut.
- Wyjmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 minut.
- FARSZ: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, po czym dokładamy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.
- Szpinak myjemy i dokładamy na patelnię, trzymamy aż liście zmiękną. Przekładamy na sitko do ostudzenia. Po tym czasie szpinak odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
- W dużej misce mieszamy ricottę z jajkami. Dokładamy szpinak, starty parmezan, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie mieszamy.
- Farsz wykładamy na podpieczony spód, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 30 minut, aż wierzch będzie złoty.
Uwielbuam taką ☺
OdpowiedzUsuńWitam w klubie :)
UsuńNiezwykle smakowity farsz. Uwielbiam tarty, żebym jeszcze miała chęci je piec :D
OdpowiedzUsuńNajlepiej podesłać przepis domownikowi i niech piecze! ;)
UsuńBardzo apetyczna tarta, podoba mi się :D
OdpowiedzUsuńTo bardzo się cieszę :)
UsuńPysznie wygląda ta tarta. Dziękuję za ten przepis.
OdpowiedzUsuń