sobota, 24 czerwca 2017

WŁOSKA TARTA ZE SZPINAKIEM I DWOMA SERAMI



Była włoska tarta na słodko, to czas i na tą na słono. Tarta wytrawna jest nadziana szpinakowym farszem z dużą ilością parmezanu i ricotty. Jak dla mnie obecność tych dwóch serów to nie przesada, wręcz przeciwnie. Słony parmezan nadaje tarcie charakteru i wyrazistego smaku, ricotta za to sprawia, że jest ona kremowa, wręcz rozpływająca się w ustach. Zdradzę wam jeszcze, że ta tarta przekonała do szpinaku jego prawdziwego przeciwnika. Jak się okazało nasz znajomy odkąd pamięta nie jada, nawet nie próbuje dań z tym warzywem. Mowi, że to jego zmora z dzieciństwa. Na tartę jednak się skusił (i to bez długiej namowy ;)) i sam był zaskoczony jak mu smakowała!


Blacha o średnicy 25 cm
Składniki:
  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 115 g masła
  • 1/3 szklanki lodowatej wody
  • FARSZ:
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 460 g świeżego szpinaku
  • 200 g sera ricotta
  • 4 rozkłócone jajka
  • 55 g startego parmezanu
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. CIASTO: Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski. dodajemy masło pokrojone w małe kawałki. Krótko ugniatamy ciasto do powstania kruszonki.
  2. W środku robimy wgłębienie, wlewamy wodę i mieszamy wszystko nożem. Następnie szybko wyrabiamy ciasto, tworzymy kulę, którą następnie spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  3. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim wysmarowaną masłem formę. Obcinamy wystające końce,  a spód nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia  i wsypujemy suche ziarna fasoli. Pieczemy w 200 stopniach C przez 7 minut.
  4. Wyjmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 minut. 
  5. FARSZ: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, po czym dokładamy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.
  6. Szpinak myjemy i dokładamy na patelnię, trzymamy aż liście zmiękną. Przekładamy na sitko do ostudzenia. Po tym czasie szpinak odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  7. W dużej misce mieszamy ricottę z jajkami. Dokładamy szpinak, starty parmezan,  doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie mieszamy.
  8. Farsz wykładamy na podpieczony spód, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 30 minut, aż wierzch będzie złoty.




Przepis pochodzi z tej strony

Polak po Włosku

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...