piątek, 23 czerwca 2017

CANTUCCINI Z MIGDAŁAMI I PISTACJAMI


Cantuccini (biscotti) są uwielbianymi przez Włochów suchymi ciasteczkami. Swoją teksturę zawdzięczają podwójnemu pieczeniu, po którym można je długo przechowywać w szczelnym pojemniku. Podobno każdy Włoch posiada w domu zapas tych ciasteczek i lubi je podawać, gdyż jest to dla nich pretekst do otwarcia butelki wina, w którym to maczają ciasteczka. Ja jakoś nie mogę się do tego przekonać i zamiast tego maczam je w kawie lub mleku. Coś pysznego, ale trzeba uważać, by za bardzo ich nie spiec, bo będą ciężkim orzechem do zgryzienia ;)



Składniki:
  • 3 duże jajka
  • 270 g drobnego cukru 
  • 3 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub wanilii)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki obranych pistacji 
Przygotowanie:
  1. Jajka roztrzepujemy z cukrem. Dodajemy ekstrakt, mąkę wymieszaną z proszkiem i chwilę miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy orzechy i jeszcze chwilę miksujemy.
  2. Dłonie obsypujemy mąką i formujemy 3 podłużne chlebki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175 stopni C przez 25 minut na złotobrązowo. Wyjmujemy do lekkiego przestudzenia. 
  3. Jeszcze lekko ciepłe "bochenki" kroimy na ukos na 1 cm kromeczki. Układamy je na blaszce i podpiekamy po 10 minut z każdej strony w temp. 180 stopni C (będą jeszcze lekko miękkie, dopiero po całkowitym wystudzeniu stwardnieją).



Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Polak po Włosku Ratujmy klasyki

9 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne ciasteczka :) Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostało tylko zakasać rękawy i zakręcić ciasto :)

      Usuń
  2. Zawsze, gdy tylko widzę gdzieś te ciasteczka, przypomina mi się, że miałam je w końcu zrobić i ja. Zastanawia mnie ich smak, a jednocześnie z jakiegoś niewiadomego powodu, lekko się ich obawiam;) Ale kiedyś się odważę;) I wykorzystam patent z winem;) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zachęcam do zrobienia, są warte zachodu! :)

      Usuń
  3. uwielbiam te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne ciasteczka, z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam <3 Kiedyś robiłam wersję z migdałami i morelami, były pyszne! Dawno ich już nie jadłam, więc chyba trzeba będzie je znów upiec :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno przetestuję ten przepis! Wpadnij na mojego bloga : )

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...