Kimchi to koreańskie danie, bazujące na kapuście pekińskiej i rzodkwi. Wyróżnia się ostrym smakiem za sprawem papryczki chilli. Spotyka się dodawanie świeżej papryczki jak i tej sproszkowanej. Jeśli nie lubicie ostrych smaków zredukujcie ilość podaną w przepisie. Oryginalny przepis na którym bazowałam (autorstwa Jamiego Olivera) zawierał aż 2 papryczki chilli. Ja proponuje 1/4 papryczki, bo język od większej ilości dosłownie drętwieje.
Składniki:
- pęczek rzodkiewki
- 1 mała czerwona cebula
- kapusta pekińska
- 1/4 czerwonej papryczki chili, drobno pokrojonej
- sól/sos sojowy
- pół limonki
- olej sezamowy
- sezam
Przygotowanie:
- Rzodkiewki siekamy na krążki. Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w półkrążki. Kapustę pekińską szatkujemy. Przygotowanie składniki wraz z papryczką przekładamy do miski, prószymy dużą ilością soli (można zastąpić sosem sojowym), wkrapiamy odrobinę oleju sezamowego i sok z limonki. Posypujemy sezamem.
- Wszystko porządnie ugniatamy, kosztujemy i doprawiamy solą w razie potrzeby.
Wow, nigdy nie jadłam takiego dania, a wygląda naprawdę pysznie oraz zdrowo! Dziękuje za super przepis.
OdpowiedzUsuńDanie to aczkolwiek wglada apetycznie nie ma nic wspolnego z prawdziwym kimchi
OdpowiedzUsuńFaktycznie, zmieniłam dlatego nazwę na "kimchi Jamiego Olivera", gdyż on sam tak nazywa tę potrawę ;)
Usuń