środa, 21 czerwca 2017

TARTA Z KONFITURĄ - CROSTATA DI MARMELLATA



Crostata di marmellata jest popularnym włoskim, a dokładnie umbryjskim deserem. Podróżując po Włoszech miałam kilkakrotnie okazję dostać taką tartę od właścicieli pensjonatów na przywitanie. Konfitury różniły się smakiem: porzeczkowa, morelowa, brzoskwiniowa. Każda niezwykle słodka z przyrumienioną rustykalną kratką na wierzchu. Crostatę znajdzie się w Umbrii i Toskanii w kawiarniach jak również w marketach, ale to ta podawana przez  "mammę" jest najlepsza!
Włosi mają w zwyczaju jadać tę tartę na śniadanie. Do tego kawa i w drogę.

Forma na tartę o średnicy 27 cm
Składniki:
  • 350 g mąki pszennej (2 i 3/4 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g drobnego cukru (2/3 szklanki)
  • 70 g pokrojonego masła 
  • 35 g smalcu (można zastąpić masłem)
  • 2 duże jajka
  • 1-1 i 1/2 szklanki konfitury (użyłam brzoskwiniowej)
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania tarty
Przygotowanie:
  1. W misce mieszamy mąkę, sodę i sól. W drugiej misce ucieramy cukier, masło i smalec. Następnie dodajemy jajka i ponownie ucieramy. W dwóch partiach wsypujemy suche składniki, za każdym razem dobrze ucierając. 
  2. Formujemy kulę. Przenosimy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i ugniatamy przez kilkanaście sekund. Ciasto dzielimy na 2 nierówne części (1/3 ciasta posłuży na formowanie kratki, a 2/3  na spód tarty). Każdą z części owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na pół godziny.
  3. Dno i boki płytkiej formy do tarty smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy mąką.
  4. Po tym czasie rozwałkowujemy większą część na grubość kilu milimetrów-wałkujemy od środka do zewnątrz. Płat powinien być tak duży, by po przeniesieniu do formy przykrył jej dno i boki. Lekko dociskamy ciasto palcami.
  5. Na powierzchni ciasta rozprowadzamy konfiturę. Odcinamy ciasto, które wystaje ponad krawędź formy i dodajemy je do kawałka, z którego powstania kratka.
  6. Ciasto na kratkę rozwałkowujemy i radełkiem tniemy go na paski. Na wierzchu tarty układamy kratkę, dociskając delikatnie końcówki do brzegu ciasta. Smarujemy ją roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka.
  7. Tartę pieczemy w 160 stopniach C na środkowym poziomie piekarnika przez 50-60 minut aż jej wierzch będzie złotobrązowy. Odstawiamy do wystygnięcia. 




Przepis z książki Suzanne Carreiro "Sekrety domowej kuchni Włochów".

Polak po Włosku Ratujmy klasyki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...