Crostata di marmellata jest popularnym włoskim, a dokładnie umbryjskim deserem. Podróżując po Włoszech miałam kilkakrotnie okazję dostać taką tartę od właścicieli pensjonatów na przywitanie. Konfitury różniły się smakiem: porzeczkowa, morelowa, brzoskwiniowa. Każda niezwykle słodka z przyrumienioną rustykalną kratką na wierzchu. Crostatę znajdzie się w Umbrii i Toskanii w kawiarniach jak również w marketach, ale to ta podawana przez "mammę" jest najlepsza!
Włosi mają w zwyczaju jadać tę tartę na śniadanie. Do tego kawa i w drogę.
Forma na tartę o średnicy 27 cm
Składniki:
- 350 g mąki pszennej (2 i 3/4 szklanki)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g drobnego cukru (2/3 szklanki)
- 70 g pokrojonego masła
- 35 g smalcu (można zastąpić masłem)
- 2 duże jajka
- 1-1 i 1/2 szklanki konfitury (użyłam brzoskwiniowej)
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania tarty
Przygotowanie:
- W misce mieszamy mąkę, sodę i sól. W drugiej misce ucieramy cukier, masło i smalec. Następnie dodajemy jajka i ponownie ucieramy. W dwóch partiach wsypujemy suche składniki, za każdym razem dobrze ucierając.
- Formujemy kulę. Przenosimy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i ugniatamy przez kilkanaście sekund. Ciasto dzielimy na 2 nierówne części (1/3 ciasta posłuży na formowanie kratki, a 2/3 na spód tarty). Każdą z części owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na pół godziny.
- Dno i boki płytkiej formy do tarty smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy mąką.
- Po tym czasie rozwałkowujemy większą część na grubość kilu milimetrów-wałkujemy od środka do zewnątrz. Płat powinien być tak duży, by po przeniesieniu do formy przykrył jej dno i boki. Lekko dociskamy ciasto palcami.
- Na powierzchni ciasta rozprowadzamy konfiturę. Odcinamy ciasto, które wystaje ponad krawędź formy i dodajemy je do kawałka, z którego powstania kratka.
- Ciasto na kratkę rozwałkowujemy i radełkiem tniemy go na paski. Na wierzchu tarty układamy kratkę, dociskając delikatnie końcówki do brzegu ciasta. Smarujemy ją roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka.
- Tartę pieczemy w 160 stopniach C na środkowym poziomie piekarnika przez 50-60 minut aż jej wierzch będzie złotobrązowy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przepis z książki Suzanne Carreiro "Sekrety domowej kuchni Włochów".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz