poniedziałek, 26 czerwca 2017

CIAMBELLA - CIASTO ŚWIEŻE PRZEZ CAŁY TYDZIEŃ


Ciambella to toskańskie ciasto podobne do naszego biszkoptu. Jak sama autorka przepisu - Michaela Chiappi - mówi, zachowuje świeżość cały tydzień. Jej mama przygotowuje to ciasto w każdą niedzielę, a tata je kawałek każdego dnia do kolejnej niedzieli. Dowodzi to tylko jak pyszne jest to ciasto! W końcu tata Michaeli je ciambellę każdego dnia, dzień w dzień. Aż trudno uwierzyć, że jeszcze mu się nie znudziło, ale ufam zapewnieniom jego córki. W końcu sama jadłam to ciasto i muszę wam przyznać, jest przepyszne! Bardzo, bardzo słodkie, ale dla mnie nie ma ZA słodkiego ciasta.
A teraz coś dość istotnego w przygotowaniu ciasta-przepis na sukces: Warzymy 5 jajek i dodajemy dokładnie taką samą wagę masła, cukru i mąki. Dodajemy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. I oto cały przepis :) U mnie waga 5 jajek wynosi 325 g i na taką ilość podaję przepis.
Nie przypadkiem przygotowałam ciasto w takiej, a nie innej formie. Tradycyjnie  bowiem przygotowuje się je w foremce na babkę.

Foremka na babkę
Składniki:
  • 5 jajek
  • 325 g cukru
  • 325 g mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 325 g miękkiego masła (zastąpiłam bezzapachowym olejem kokosowym)
Przygotowanie:
  1. Jajka roztrzepujemy z cukrem.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone miękkie masło, wlewamy jajka z cukrem i mieszamy mikserem 2-4 minuty. 
  3. Foremkę porządnie smarujemy masłem i przelewamy do niej masę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 40 minut.






Przepis z programu "Kuchnia Toskanii"
Polak po Włosku

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...