czwartek, 15 czerwca 2017

KIMCHI JAMIEGO OLIVERA



Kimchi to koreańskie danie, bazujące na kapuście pekińskiej i rzodkwi. Wyróżnia się ostrym smakiem za sprawem papryczki chilli. Spotyka się dodawanie świeżej papryczki jak i tej sproszkowanej. Jeśli nie lubicie ostrych smaków zredukujcie ilość podaną w przepisie. Oryginalny przepis na którym bazowałam (autorstwa Jamiego Olivera) zawierał aż 2 papryczki chilli. Ja proponuje 1/4 papryczki, bo język od większej ilości dosłownie drętwieje.


Składniki:
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 mała czerwona cebula
  • kapusta pekińska 
  • 1/4 czerwonej papryczki chili, drobno pokrojonej
  • sól/sos sojowy
  • pół limonki
  • olej sezamowy
  • sezam
Przygotowanie:
  1. Rzodkiewki siekamy na krążki. Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w półkrążki. Kapustę pekińską szatkujemy. Przygotowanie składniki wraz z papryczką przekładamy do miski, prószymy dużą ilością soli (można zastąpić sosem sojowym), wkrapiamy odrobinę oleju sezamowego i sok z limonki. Posypujemy sezamem.
  2. Wszystko porządnie ugniatamy, kosztujemy i doprawiamy solą w razie potrzeby.





3 komentarze:

  1. Wow, nigdy nie jadłam takiego dania, a wygląda naprawdę pysznie oraz zdrowo! Dziękuje za super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie to aczkolwiek wglada apetycznie nie ma nic wspolnego z prawdziwym kimchi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, zmieniłam dlatego nazwę na "kimchi Jamiego Olivera", gdyż on sam tak nazywa tę potrawę ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...