10 ciasteczek
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g gorzkiej czekolady
- 60 g nierafinowanego oleju kokosowego
- 1 szklanka ksylitolu
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka*
Przygotowanie:
- Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce. Czekoladę kroimy w małą kosteczkę i dodajemy do składników.
- Olej kokosowy rozpuszczamy i mieszamy w miseczce z ksylitolem. Dodajemy jajko i mieszamy trzepaczką, po czym dodajemy do suchych składników. Krótko mieszamy.
- *gdyby masa była zbyt sucha i się nie lepiła dolewamy odrobinkę mleka
- Formujemy 10 płaskich ciasteczek i wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 13 minut. Studzimy na kratce.
wspaniale wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCzęsto robię ciastka z mąki orkiszowej i z wiórkami kokosowymi i smakują wyśmienicie! Chętnie wykorzystam też ten przepis i spróbuję zmodyfikować je na czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńPysznie, chętnie upiekę.
OdpowiedzUsuń